Velence

2014.10.17. 20:35

Feszültség Velencén

Székesfehérvár - A területi választási bizottság pénteken délután érdemi vizsgálat mellett utasította el a velencei választási eredmény megállapítása elleni beadványt.

Tihanyi Tamás

A bizottság úgy ítélte meg, hogy a leírt dolgok egy része kifogásnak minősül és azt a helyi választási bizottsághoz kellett volna beadni. Az eredmény megállapítás jogszabálysértése ügyében pedig nem kellően alapos a beadvány a bizottság szerint. Így a nem kellő bizonyítottság hiányában a fellebbezést végül elutasították, vagyis érvényben marad a helyi bizottság eredménymegállapítása a velencei polgármester és a képviselők ügyében is. A bizottság utalt a kúria állásfoglalására az újraszámolás ügyében, amely alapos közvetett bizonyítékokat vár.

Dunaújvárosban az MSZP képviselője emelt kifogást a 6-os körzet eredménye ellen, ezt formai hiányosságok miatt érdemi tárgyalás nélkül elutasították.

A Jobbik mind a tíz dunaújvárosi körzet eredményét megtámadta. Ezeket érdemi vizsgálat mellett nem kellő alaposságú bizonyítékok miatt elutasították.

Formai okok miatt érdemi vizsgálat nélkül utasított el a bizottság egy enyingi, egy balinkai, egy soponyai és egy etyeki beadványt. Erre a sorsra jutott a fehérvári RODOSZ beadványa a helyi nemzetiségi választás ügyében is.

A megválasztott fideszes képviselők, polgármesterek már tegnapelőtt egyeztettek a megyeházán (Fotó: Koppán Viktor)

Pénteken reggel L. Simon László államtitkár a sajtó előtt azt mondta:

- Nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy törvényesen, szabályosan Koszti András egy sportszerű versenyben legyőzte Oláhné Surányi Ágnest. Ezt ismerte el a polgármester asszony is SMS-ében, s ezek után különösen nagy meglepetést okozott valamennyiünknek az, ami történt. Ráadásul olyan pletykák terjednek el a településen is, amelyek aggodalomra adnak okot. Azt várjuk, hogy Papp Gyula jegyző és Oláhné Surányi Ágnes leköszönő polgármester asszony törvényesen, szabályosan, a választási kudarc terhét elviselve át fogja adni a polgármesteri széket a megválasztott polgármesternek. Ezt várja Velence város közélete, ezt várja a megyei önkormányzat és a megye minden megválasztott országgyűlési képviselője. És ezt várják a hivatalos szervek is. Tudomásunk van arról, hogy itt, az önkormányzat épületében munkaidő után bent tartózkodik polgármester asszony. Abban bízunk, hogy ez az indokolatlan benttartózkodás az átadás-átvétel folyamatát készíti elő, és minden más pletyka alaptalan.

Megkerestük Oláhné Surányi Ágnest, aki a történtekre így reagált:

- Szomorúan értesültem a ma reggeli ellenem irányuló sajtótájékoztatóról. Mint demokrata, természetesen tudomásul veszem, ha tisztességes választások során a polgárok többsége nem engem választ meg városvezetőként, de miután 47 érvénytelen szavazat mellett mindössze 30 szavazatnyi különbséggel veszítettem, tartozom annyival az engem választóknak, a bennem bízóknak, hogy kihasználva a jogorvoslati lehetőséget, fellebbezek az eredmény ellen. Rendkívül sajnálatosnak tartom azokat a vádaskodásokat, amelyekkel igaztalanul próbálnak rossz fényben feltüntetni engem és Velence szabályokat mindig messzemenően betartó címzetes főjegyzőjét, mert a vádak valótlanok, értelmetlenek. Amennyiben fellebbezésemet elutasítják, természetesen végeredménynek fogadom el a szavazás eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!