Velence

2015.04.01. 16:19

Hamarosan megújulnak a mellékutak is

A Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) keretében, uniós forrásból újulhat meg a Szabadegyháza-Agárd összekötő út mintegy 7,3 kilométeres szakasza, illetve az Adony-Velence közötti út 15 kilométeren.

A két, a Velencei-tó térségét érintő mellékútfelújítás közbeszerzésének lebonyolítása javában zajlik, így az építési munkák júliusban elindulhatnak, ami azt jelentheti, hogy 2015-ben be is fejeződhetnek. Az egyik felújítani tervezett út a Zichyújfalu és Agárd közötti 7,3 kilométeres szakasz, ami jelenleg rendkívül rossz állapotban van, jellemzőek a felgyűrődött burkolatszélek, az erős nyomvályúsodás, a kátyúk és a repedések. A felújítás során az út vonalvezetése változatlan marad, de a 6 méter széles burkolat teljes egészében megújul. A burkolathibák kijavítása és egy kiegyenlítő réteg építése után 4 centiméter vastagságú, a fokozott igénybevételnek megfelelő aszfaltkeverékből készülő kopóréteg kerül az útra. A szükséges árokrendezések mellett a padkát is felújítják stabilizált zúzalék beépítésével. Végül pedig tartós kivitelű burkolati jeleket festenek fel, illetve a kopott KRESZ táblákat is kicserélik.

A tókörnyék gazdaságainak is különösen fontos az útfelújítás
Fotó: Csákvári Zsigmond

A másik projektben az Adony és Velence közötti út újul meg két ütemben. Az elsőben az M6-os autópálya csomópontjától Pusztaszabolcs teljes átkelési szakaszáig ahol 2014-ben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját kivitelezésben már felújított egy 1,3 kilométeres részt , illetve a második ütemben ehhez csatlakozva Velencén, az aluljáró mellett épített új körforgalomig. A felújítási technológia lényegében megegyezik a másik úton alkalmazottal, azzal kiegészítve, hogy itt két hídon kisebb javításokat is elvégeznek majd. Az útfelújításoknak köszönhetően, a jobb megközelíthetőség miatt vonzóbbá válhatnak az érintett a települések, illetve a turisztikailag kiemelt fontosságú Velencei-tó is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindent megtesz, hogy a KDOP keretében felújítandó útszakaszok hosszú távon is kiváló állapotban maradjanak.

- A Velencei-tó környékének és a 62-es főútnak, valamint az M6-osnak a jó minőségű úton történő összekötése a tókörnyék gazdaságainak is különösen fontos - emelte ki L. Simon László államtitkár. - A Velencei-tó környéki mezőgazdasági termelők a 7-es úton érvényben levő korlátozások miatt a megtermelt gabonákat és gyümölcsöket a most felújítandó utakon szállítják a feldolgozó üzemekbe. Az M6-os és a 62-es közötti, cikolai útként is nevezett közút előző ciklusbeli átadása után a mostani felújítás még könnyebbé teszi a kukoricafeldolgozással foglalkozó Hungrana szabadegyházi gyárának megközelítését is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!