Velence

2011.10.10. 04:48

Kapuzárás - megállt a munka

Velence - A vízparton két árva horgász, mögöttük a sárban befejezetlen épületek, mozdulatlan gépek a szürke ég alatt. Szomorú látvány a Velencei-tó Kapuja projekt helyszíne.

Tihanyi Tamás

Szeptember 13-án indult meg a felszámolási eljárás a Velencei-tó Kapuja projekt kivitelezője, a zalaegerszegi  K+K Bau-Profil Zrt. ellen. Az önkormányzat az eljárásban érintett felszámolóval felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy a beruházást mielőbb  folytassák, illetve fejezzék be - legkésőbb a tavaszi szezonkezdetig. Az egyeztetések még tartanak, sok részlet vár még tisztázásra. Az állami érdekeket képviselő közreműködő szervezet is a projekt megvalósítását támogatja - legalábbis erről tájékoztatta lapunkat Oláhné Surányi Ágnes polgármester. Amíg a munkálatok újra beindulnak, a város a saját költségén őrzi a területet, de gyors intézkedésre, helyreállításra  is szükség van: például a Tópart utcában, ahol balesetveszélyes állapotok uralkodnak. Meg kell oldani az eddig elkészült épületrészek állagvédelmét is. A projekt támogatói abban reménykednek, hogy még a rossz idő beállta előtt újra lehet kezdeni  a munkát, amely aztán a télen folytatódhat is.


Az  átmeneti leállás nem veszélyezteti a város költségvetését, a lakosságnak semmilyen tartozása nem keletkezett az uniós fejlesztések miatt  - tudtuk meg.     Az önkormányzat három uniós projekt   a Zöldliget Általános Iskola, a szakorvosi rendelőintézet és a Velencei-tó Kapuja  megvalósításához az önrész forrásaként egymilliárd forint értékben bocsátott ki  kötvényt, amelynek fedezete a helyi adóbevétel, illetve a Velencei-tó Kapuja projekt várható bevétele lenne.  A projekt megvalósítására elnyert támogatás a Magyar Államkincstárnál van, s eddig az volt a gyakorlat, hogy a  teljesítések, műszaki ellenőrzések után   az önkormányzat utalta az önrészt a kincstárnak.
 Tény - és ezt Oláhné Surányi Ágnes polgármester is elismeri - Velencén senki nem akar még egy olyan idényt, mint az idei volt. Sokat veszítettek a parti büfések, sokan siratják még a kivágott fákat, s egyelőre állnak a tárgyalások a leendő üzlettulajdonosokkal is. (32 kisebb és egy nagyobb üzlet lenne a komplexumban).    Idén november 20-ig kellett volna befejeznie a kivitelezőnek a munkát, erre tehát már semmi esély nincs.  A város vezetése szerint a lakosság többsége a projekt mellett van, s korábban a kötvénykibocsátást is támogatta. 
Ám az is tény, hogy kezdetektől sokan (civil szervezetek is) érvek tucatjaival bírálták a beruházás tervét, nem oda valónak ítélve a kaput, ahová  került. De hibákat láttak a pályáztatásban, az engedélyeztetésben, a kommunikációban is. A Sz-épülő Velencét Környezet-Kultúra Egyesület szóvivője  arról beszélt lapunknak, ők véleményüktől függetlenül egyetlen olyan lépést sem tettek, amely időben hátráltatta volna a beruházást, céljuk elsősorban a figyelemfelkeltés volt a tiltakozó lépések,  aláírásgyűjtések és más megmozdulások során. Az ellenzéki hangok - amelyek eddig is élesek  voltak - a leállás hírére nyilván felerősödnek majd.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!