Velence

2015.07.02. 06:09

Idén lenne 50 éves a Bence-hegyi Vörösmarty-kilátó

Idén lenne 50 éves a Bence-hegyi Vörösmarty-kilátó már ha még állna. Történetével bárki megismerkedhet a július 8-án, a Velence Korzó aulájában nyíló kiállításon.

Hajnal Csilla

A mára legendának számító régi acél kilátó 1965 novemberében került a Bence-hegy tetejére, majd vált Velence szimbólumává. A leselejtezett olajfúró-toronyból lett kilátó egyéb feladatokat is ellátott, átjátszóállomásként szolgált három közigazgatási szerv, a Veszprémi Közúti Igazgatóság, a megyei rendőrkapitányság és a Szeizmológiai Intézet számára.

A furcsa építményt a helybeliek és a tónál üdülők is gyorsan megszerették. Csodálatos volt a panoráma odafentről, jó időben a budapesti augusztus 20-i tűzijátékot is látni lehetett meséli a kiállítást összeállító Salacz Nóra, a Velence Helytörténeti Egyesület támogató tagja.

A kilátó azonban szűk negyedszázad alatt elöregedett, és mivel a felújításra nem volt anyagi forrás, a Magyar Honvédség segítségével 1988 decemberében felrobbantották. A kiállítás bemutatja a torony eredetét, építését, robbantásának történetét, jelen állapotát, kitekint a hasonló olajfúrótornyokból lett testvér-kilátókra , és bemutatja a korábban lezajlott pályázati eseményeket is, hiszen Velence 1988 óta vár új kilátóra.

A kiállítás a Velence Korzó aulájában nyílik július 8-án, 17 órakor és egész nyáron, augusztus 31-ig látogatható. Az EFOTT idején (július 14-19.) a kiállítás szünetel. Az eseményt L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyitja meg, és Koszti András, Velence polgármestere mond köszöntőt.

A Néphadsereg című lapban jelent meg Szabó Béla fotója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!