Velence

2015.10.15. 16:14

Licitáljunk Szomor Csongorért!

Velence - Szomor Csongor gyógykezeléséért már sokan megmozdultak, és továbbra is sokan tesznek azért, hogy ne apadjon el a segítség. A kisfiún lassú javulás tapasztalható, szülei reménykednek. Abban is, hogy sikeres lesz a támogatói licit.

A Fejér Megyei Hírlap szeptemberi jótékonysági - sorrendben ötödik - bringatúráján összegyűjt hatszáz ezer forint, amiből 400 ezer forintot a Pannon Lapok Társasága adományozott a kis velencei Szomor Csongor gyógykezelésére.

Az aranyos, fürtös hajú kisgyerekért szülei születésétől fogva küzdenek, Csongi ugyanis súlyos agyvérzést kapott, agya, szeme, füle, végtagjai csak korlátozottan, vagy nem működnek. A család hallatlan erőfeszítéssel eddig is mindent elkövetett a kisfiú érdekében, kezeléseken és őssejtbeültetéseken is túl vannak, a beavatkozások és a napi megélhetés azonban anyagilag nagyon megviseli a négytagú Szomor-családot. A beültetések árát például csak személyi kölcsönből tudták fedezni.

Az ötéves, de mozgásában inkább egy egyesztendős gyermekre emlékeztető, önállóan ülni sem képes Csongi fejlődésében lassan, de azért van biztató változás: a hangokra egy ideje már felfigyel, a fejét arra fordítja, mesélte nemrégiben az édesanya.

A kisfiú életében több olyan esemény történt a közelmúltban, ami miatt a család úgy érzi, sokan állnak mellettük, drukkolnak értük. Nyáron a helyi Meseliget óvoda például tiszteletbeli óvodássá fogadta a hagyományos gyerekközösségbe nem járatható Csongort és a szintén fogyatékossággal élő Szűcs Zalánt. Csongor gyógyulásáért szinte az egész település összefogott, több jótékonysági koncertet, süteményvásárt és más támogatói eseményt szerveztek a kisfiúért.

A velencei polgármester kezdeményezésére, aki a licitáláson szereplő relikviák nagy részét összegyűjtötte, indult egy licitoldal is.

Májusban Koszti András megismertette a FMH Bringatúra főszervezőjét Csongor megható történetével, és azonnal felvetődött, vonjanak párhuzamot, és használják fel a sport szeretetét és lehetőségeit a jótékonykodásra. Így született meg a Tekerjünk együtt Csongorért!, melynek kapcsán a polgármester abban bízik, egyszer Csongor is részt tud venni a túrán.

A kezdeményezők várják, hogy minél többen licitáljanak, hiszen minden forint elkél a gyógykezelésre szánt kasszában, azaz a Velencéért Közalapítvány számláján, ahonnan a pénzt közvetlenül a gyógykezelést végző kórháznak utalják át. A már korábban elindult licitből a közalapítvány 560 ezer forintot már átutalt a családnak, s további 634 ezer forint áll Szomorék rendelkezésére a FMH idei bringatúrájának jótékonysági gyűjtéséből.

Simon Gábor, a megyei kórház gyermekosztály-vezető főorvosa szerint Csongor teljes gyógyulásához a remény szegényes, de életminősége javításáért mindent érdemes elkövetni. A szülők hozzáállása az, amely a legtöbbet segít a kisfiú állapotának javulásában tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!