Velence

2013.12.29. 14:45

Nagypapa emlékezetéből

Velence - Az ötlet Kesselyák Kingától származott, kolléganőjével, Lóky Gabriellával és a diákokkal együtt vitték színre a karácsonyi történetet.

Kovalcsik Katalin

Az alapötletet a két tannyelvű iskola léte adta, a karácsonyi történetben magyar és amerikai vonatkozásban is jelenjen meg az ünnep.

- A diákjaink beszélgettek az amerikai tanáraikkal, és ezek alapján szerettük volna megjeleníteni az ünnep hangulatát - mesélte Kesselyák Kinga, aki kolléganőjével, Lóky Gabriellával próbálta a gyerekekkel a tanítónők írta darabot. - Meggyőződésem, hogy a karácsony Krisztus születését jelenti, az ünnep erről szól, szerettem volna, ha megjelenik a színpadon a Betlehem, a születés ünnepe. Ráhangolódásként hirdettük meg a Betlehem készítő versenyt. A kerettörténetünk abból indult ki, hogy a Zöldliget iskolában meghirdettük ezt a versenyt. A történetben egy család kitalálja, hogy élő Betlehemet készítenek. A nagypapa visszaemlékezése adta a megelevenedő mese lényegét, egyszerre volt a színpadon múlt, jelen és a jövő. A nagypapa visszaemlékezése alapján éled a történet, mennek vissza a családtagok a múltba, de van részük a jelenből és kissé a jövőből.

A színpad a gyerekeké volt, az elismerés mindenkié, aki segített az előadás létrehozásában (Fotó: Tósoki Attila)


Az előadásban a pásztorok botos tánccal köszöntötték a kisjézust. Az amerikai ünnep csillogós, táncos jelenetben elevenedett meg az iskola tornatermében felállított színpadon, a diákok, tanárok által előadott játékban. Amerikát és Magyarországot összekötötte egy égi jelent, Máriát és Józsefet az angyalok vezették be. Ez a rész is tánc, balett formájában épült be az előadásba.


- Számolgattam, hány gyermeket vontuk be a műsorba - folytatta Kinga. - Gabival közösen a másodikosainkkal dolgoztunk, ez elég nagy vállalás volt, de sikerült. Nem bántuk meg, élvezték a próbákat mind a huszonhatan. A táncos lányok negyedik, ötödikesek, de voltak még néptáncosok, szerepelt iskolai gyerekkórus, és zömmel a tanárokból álló felnőttkórus is fellépett, de segítettek külsős kollégáink is. Az volt a célom, amikor ezt kigondoltam, hogy lehetőleg mindenki bekerüljön a műsorba, aki a hagyományos városi, iskolai karácsonyokon fel szokott lépni. A másik szempont az volt, hogy ne külön blokként kerüljenek színpadra, hanem az volt a cél, hogy felfűzzük a történetet. Nem volt egyszerű összeegyeztetni, főleg a próbák miatt volt nehéz. A háttérmunkák folytak, de ezeket össze kellett fésülni.


Az ötletgazda, Kesselyák Kinga


A zenéket úgy válogatta össze Kinga, hogy ne csupán népzene, komoly műfajú muzsika, hanem a könnyebb műfaj is megjelenjen, pontosan azért, mert a nézőtérre különböző korú gyermekeket, más más érdeklődésű, zenei ízlésű felnőtteket vártak.

- A háttérképeket is gondosan válogattuk , a magyar vonatkozású részeknél a beigli, a házi sütemények, a mézeskalács fotói voltak láthatók. Az amerikai jeleneteknél a kandalló, a karácsonyi zoknik színessége adta a hátteret.


Lóky Gabriella, a segítőtárs


A városi karácsonyon, december 19 én, és másnap az iskola diákjainak ünnepén mutatták be a karácsonyi történetet a Zöldliget iskola tanárai, diákjai és a vendégek, akik zenével, énekkel járultak hozzá a nem mindennapi produkcióhoz. Sikerük volt, méltón köszöntötték az ünnepet.

 



Címkék#Velence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!