Velence

2015.10.04. 09:42

Varga Pál: tanár, kutató és igazi példakép

Velence - Varga Pál számítógépes és távközlési hálózatokkal foglalkozik, nemzetközi tekintetben is kiemelkedő eredményeket ért el. Nemrég Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

Buthy Lilla

A 41 éves velencei polgár, Varga Pál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének egyetemi docense. Nemrég az ő munkáját is Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el, az infokommunikációs méréstechnika és adatelemzés területén kifejtett nemzetközi színvonalú kutatási, oktatási tevékenységéért. A kari felterjesztésben az is szerepel, hogy nemzetközi tapasztalatait, eredményeit hasznosítva, fiatalon iskolát teremtett maga körül. Mint mondja, az iskolaalapításnak azért még az elején jár: de tény, hogy a villamosmérnöki és informatikai karon évente nagyjából nyolcszáz diák hallgatja az óráit. Ő az egyedüli, aki egy teljes évfolyamot oktat, villamosmérnököket és mérnök informatikusokat egyaránt. Szakmai életútja példamutató a fiatal mérnökök számára, nagyon sok nemzetközi projektnek a részese. Csapatával élen járnak az internet of things (a dolgok internete) és az ötödik generációs mobil távközlő hálózatok, az 5G fejlesztésében. Egy másik laikusok számára talán a sci-fi kategóriába hajló projektjük pedig az okos város létrehozása, egy intelligens, automatizált környezet megteremtése révén.

Varga Pál, egyetemi docens

- A projekt, ha nem is egy éven belül, de hamarosan valósággá válhat - mondta az egyetemi docens, akinek a Magyar Arany Érdemkereszt az eddigi legnagyobb elismerése, korábban az egyetem berkein belül díjazták.

Sokoldalú szakmai tevékenysége mellett feleségével két gyermeket nevel. Egyik gyermekük, Peti 2006-ban történt tragikus balesete után az ő rehabilitációjában is példát mutatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!