Vértesacsa

2014.07.27. 18:15

Gyűjtés a tetőért Vértesacsán

Vértesacsa - A falu szívében magasodó katolikus templom felújítása nagy erőfeszítést igényel, több, mint tíz éve fáradoznak rajta. A tetőszerkezet teljes rekonstrukcióját hálaadó misével és barokk koncertmuzsikával ünnepelték.

Zsohár Melinda

A vértesacsai katolikusok szinte mindannyian az itt hazára lelt németek voltak, amikor az 1700-as évek végén építették templomukat. A műemlék épület ékessége az 1800 lélekszámú községnek, ám a helyi gyülekezet erejét meghaladja a felújítás - mint mindenütt a templomoké. A második évezredbe lépve gyűjtést indítottak a Vértesacsa Barátok Köre és a helyiek, hogy legalább elkezdjék a renoválást. Acsán Blaumann Ferencné Etelka, Németországban az innen kitelepített Ádám Frantz és családja fordult a barátokhoz, ismerősökhöz, s a közel egymillió forint adományból elkészültek a tervek.

A minap tartott "tetőavató" ünnepségen Kara Nikoletta egyesületi elnök idézte fel a - mi tagadás - kissé lassú lépésenként folytatott előkészületeket a templom szentélyének gyönyörűséges freskói alatt. A tervek elkészültét követően, az alapos padlástakarítás alatt derült ki például, hogy statikailag rosszabb állapotú a tető, mint először gondolták, módosítani kényszerültek a rajzokat. Végül a Völgyvidék Leader Vidékfejlesztő Közösség által benyújtott Vidéki örökség-pályázaton 23,5 millió forintot nyert a baráti kör utódja, a Vértesacsáért Egyesület utófinanszírozásban. Az összeget az egyházmegye előlegezte meg, közben a német Eppelheim testvértelepülés és a hazai hívek is adakoztak, s belevághattak az építkezésbe.

Elkészült a nagy mű - ilyen kis településnek ez annak számít! - , s már bátrabban bizakodnak a folytatásban is.

Hálaadó misével és barokk koncertmuzsikával ünnepelték a tetőszerkezet rekonstrukcióját (Fotó: Pénzes Ádám)

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával tartanak a Motívum Kulturális Egyesület művészei barokk muzsikát tartalmazó koncerteket, s Vértesacsán a tetőavatóval egy időben mutatták be a művészi élményt nyújtó programot a Szent kereszt feltalálása névre szentelt templomban. A Vértesacsai Honismereti Kör is énekelt, majd az ünneplő seregletet háziasszonyként látta vendégül Blaumann Ferencné Etelka.

Kara Nikoletta egyesületi elnök idézte fel az előkészületeket (Fotó: Pénzes Ádám)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!