Vértesalja

2010.12.16. 10:04

Móri marhapörkölt és bor a freudenbergi adventi vásárban

Mór - Az idén is nagy sikere volt a freudenbergi adventi vásárban a magyar testvérváros polgárai által főzött marhapörköltnek. Minderről Domokos Bernadett, a borkirálynő számolt be.

B. Kiss László

Már hagyománynak számít, hogy a Mór-Freudenberg Baráti Társaság tagjai advent idején ellátogatnak a németországi testvérvárosba, Freudenbergbe. Az adventi vásárt a testvérváros altstadti, azaz óvárosi kerültében rendezik, ahol az ünnepváró forgatagnak a gerendavázas öreg házak szolgáltatnak a meséskönyvek ábráit idéző kulisszát. Pláne, ha még hó is esik! Mint idén, amikor advent második vasárnapján 25 centiméteres hó esett.

Minderről Domokos Bernadett, a 2010-ben megválasztott borkirálynő számolt be a Vértesaljának. Az egyetemista lány, akinek az idei móri bornapok alkalmával került a fejére a korona, szintén tagja volt a baráti társaság idei delegációjának, amelyet Parajdi Cecília, a civil szervezet elnöke vezetett. A csapat tagjai volt továbbá Németh István, Poloviczer Erzsébet (aki idős sváb asszonynak beöltözve keltett feltűnést a testvérvárosban), a Schnierer és a Steiner házaspár, valamint Lampert Csaba - tudtuk meg Bernadettől.

A magyarok által főzött marhapörkölt minden évben nagy sikert arat a freudenbergi adventi vásárban. S ez az idén sem volt másképp. Az ottani Freudenber-Mór baráti társaság tagjai pedig Mórról hozott borból főztek forró italt, ami szintén kelendő volt.

December 3-án, pénteken éjszaka érkeztünk meg Freudenbergbe, röpke 14 órás út után - meséli a látogatásról a borkirálynő. Szombaton korán keltünk, mert készülődnünk kellett - meséli a borkirálynő. A sátor feldíszítésében mindenki kivette a részét. A piros-fehér-zöld szaloncukorból készült közel tízméteres füzért Isti és én készítettük el. A pörkölt a két mesterszakácsunkat, Gyuszi bácsit és Jancsi bácsit dicsérte. Három órakor Eckhard Günter polgármester nyitotta meg hivatalosan is az adventi vásárt. Mivel akkor még hó nem esett, a műhavat előállító gép varázsolt hamisítatlan karácsonyi hangulatot. A freudenbergi adventi vásárban helyi kézművesek portékáit lehetett megvásárolni, s a különböző helyi specialitásokat - sült kolbászt, burgonyakenyeret, sört - lehetett megkóstolni. Estére mindenki úgy esett be az ágyba, hiszen vasárnap megint korán kellett kelni.

A vasárnap reggelre leesett 20 centis hónak köszönhetően a sátrunk összeomlott, így újra sátrat állítottunk, díszítettünk és főztünk. Vasárnap délre az összes pörkölt elfogyott - tudtuk meg Bernadettől, akivel a németek akként tréfálkoztak: nem is borkirálynő ő valójában, hanem hókirálynő. Hiszen ő hozta meg a havat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!