Párkányi Raab: esszencia

2017.12.13. 14:00

Csütörtökön nyílik a HANYATtLÓ-SZÁRNYALÓ a Csók István Képtárban

HANYATtLÓ-SZÁRNYALÓ címmel rendeznek újabb kiállítást a Csók Képtárban. A Párkányi Raab Péter szobrászművész és fotóművész életművét összefoglaló tárlat március 11-ig látható.

Szabó Zoltán

Párkányi Raab Péter, Brájer Éva, Kulcsár Mihály és Tóth Norbert a tájékoztatón

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Sajtótájékoztatót tartottak tegnap a kiállításról, amelynek kapcsán Brájer Éva alpolgármester a Szent István Király Múzeum idei eredményeiről is beszélt. Mint mondta, a tárlatok látogatottsága eddig 80 százalékkal emelkedett, ebbe beleértendő Gorsium is. A Pompei kiállítást például 45 ezren, a Döntést 15 ezren, a Seusót 30 ezren látták és közel 25 ezren keresték fel a Nemzeti Emlékhelyet. A mostani tárlattal pedig az 50 éves alkotót köszöntik.

Párkányi Raab Péter, Brájer Éva, Kulcsár Mihály és Tóth Norbert a tájékoztatón
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Párkányi Raab Péter életművét, több mint 30 év alkotói pályáját foglalja össze a válogatás, említette Tóth Norbert művészettörténész. Ő a kiállítás kurátora, akárcsak a korábbi, A Döntés című tárlaté. Elmondta, hogy Párkányi Raab Péter három műfajban mutatkozik be: szobrok, grafikák (köztük elektrografikák) és fotómontázsok reprezentálják az alkotói pályát. A fotókon látható a szobrász több mint 60 köztéri munkája. Egy installációt a szabadban, a képtár előtt helyeztek el. A HANYATtLÓ című négyméteres köztéri szobrot és a nagyméretű, a szárnyalást jelképező fotógrafikát, amelyek a kiállítás kiinduló, központi elemei. A kurátor szerint szakrális realizmus az alkotó világa, amelyben a tradíció mellett megjelenik az új is, a gépszobrokat most először láthatja a közönség.

A HANYATtLÓ című szobor most a Csók István Képtár árkádja előtt látható
Fotós: Koppán Viktor Dávid

- Három éve fogalmazódott meg bennem a kiállítás gondolata, az, hogy összegezhetnék – fogalmazott Párkányi Raab Péter. Szerette volna megmutatni, hol tart és hova vezet az útja. Tóth Norbert találta meg erre a megfelelő helyet, a fehérvári képtárat, ahol bemutatható az életmű esszenciája. A három műfaj átvezet egymásba, a grafikák, a szobrok, amelyek térbeli grafikák és a fotók, amelyek a szobrok utóéletét mutatják. Lesz világpremier is, tudatta az alkotó. Tíz éve dolgozik a mozgó-zenélő szobrokon, melyekből sorozatot tervez. Ezekből kettőt állítanak ki.

A Szárnyaló című mű részlete
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Végül a múzeum igazgatója, Kulcsár Mihály az intézmény idei eredményeit méltatta: 103 ezerről 187 ezer fölé nőtt a látogatottság, és az évnek még nincs vége. Felhívta a figyelmet arra is, hogy újrarendezték a III. Béláról szóló kiállítást, amely ismét látogatható. Párkányi Raab Péter tárlatát pedig december 14-én 17 órakor nyitják meg. A kiállítás – a-melyhez tárlatvezetések, foglalkozások kapcsolódnak – március 11-ig tekinthető meg a hét minden napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!