Ildikó színes hímes világa

2018.03.30. 20:00

A világjáró alcsútdobozi matematikus tojásíró

Fiatal lány sürgölődik a székesfehérvári Hiemer-ház kézműves szobájában. Diákok veszik körül, húsvéti tojást festenek. A matematikus tojásírót keresem – fordulok hozzá. Jó helyen jár, én volnék az – mosolyog kedvesen.

V. Varga József

A tojás az élet újjászületésének jelképe, a termékenység legősibb szimbóluma – magyarázza Fekete Ildikó, az alcsútdobozi tojásíró, a budapesti matematika szakos egyetemi hallgató. Számos teremtésmítoszban a világ tojásból ered. A világtojás mondája a legtöbb nép hitvilágában felbukkan. Bár kicsi és törékeny, képes magába foglalni a világegyetem nagyságát, és az élettelenből az élőbe

való átmenet rejtélyét jelképezi.

A kereszténységben ott a nyilvánvaló hasonlat – mondja a „história”. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, mint madár a tojása héját. A tojás piros színe Jézus Krisztus kiömlött vérére utal.

Nem hungarikum

– A tojásfestés nem hungarikum, népszokásként viszont főként Kelet-Európára jellemző ma is – tudjuk meg Ildikótól. – Hazánkban a festett, díszített tojás ajándékozása szinte kizárólag a húsvéti időszakhoz kapcsolódik. A díszített tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változó. A tojást osztókörökkel „szelik” fel, amit rámázásnak neveznek. A mezők alkotják a díszítés kereteit.

Fekete Ildikó: A tojásírás nagy szerelem! Nem fogom abbahagyni!
Fotós: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A „népi regula” szerint a tojásból jósoltak is: nagypéntek éjjelén feltörték, aztán egy pohár vízbe csurgatták. A vízben úszó tojás alakja megmutatta, hogy milyen lesz a termés. A leányok tojáshéjat tettek a küszöbre, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása – mivel az megegyező az első férfiéval, aki belép a házba.

A többszörösen díjnyertes tojásíró

Fekete Ildikó minden díjat elnyert, ami adható ebben a műfajban: Magyar Kézműves Remek-díjas, Gránátalma-díjas, Junior Príma-díjas és a Népművészet Ifjú Mestere. A fenti díjak, elismerések, címek közül a legjelentősebb talán a széles közönség által is ismert Junior Príma-díj, amellyel a 30 év alatti tehetségeket jutalmazzák teljes szakmai életútjuk elismeréseként.

Ildikó az Ötven tehetséges magyar fiatal elnevezésű mentorprogramba is bekerült. Ide azokat válogatják be, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek hazánkban és a világban.

A viaszolt tojásírásos technikával gyermekkora óta foglalkozik. Alcsútdobozon nevelkedett, ahol nem volt hagyománya a tojásírásnak, de szülei segítségével minden évben új tojásokat készítettek húsvétra. Középiskolásként már egész évben írta a tojásokat (írókázás). Tizenhét éves korától mestere lett Báling Aranka Baranya megyei népi iparművész, aki azóta is egyengeti pályáját. Két éve pedig Balogh Ildikó kaposvári népi iparművész is segíti fejlődését.

A hímesek bűvöletében él, tagja a Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesületnek, és alapító tagja a Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesületnek.

Kiállításaival – melyeken általában mintegy ezer festett, hímes, maratott tojást mutat be – határon belül és határon túl számos helyre eljutott már, Európán kívül Ázsiába és Ausztráliába is. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban mutatja meg az érdeklődőknek a tojásírás magyar virtusát.

Tojásfestési technikái

Többszínű hímesekkel operál, melyek mintájukat tekintve hagyományosak, a színezésük azonban saját elgondolása alapján készül. A legkedvesebbek számára a gyimesi írott tojások motívumai. Magával ragadók az egyéni tervei alapján készült tojások is, és egy kevésbé ismert, az úgynevezett maratásos technikát is felfedezheti munkáiban az érdeklődő.

Fekete Ildikó csak úgy mondja: A „tojáskáim…”
Fotós: Fekete Ildikó

– Keskeny a mezsgye az egyéni alkotás és a népművészet között – hangsúlyozza Fekete Ildikó. – Sokszor nehéz eldönteni, mi az, ami teljesen egyéni tojásírás, és mi az, ami népművészet. A népművészet is folyamatosan fejlődik. Azért, mert valami 100-200 évvel ezelőtt valahogy volt, attól még nem kell ma is ugyanúgy lennie. Ez a fejlődés tartja fenn az egészet.

– Munkáimban legtöbbször egy-egy tájegységet célzok meg és dolgozok fel. Kutatom és átveszem a motívumait. Először hagyományos mintákkal és festéssel dolgozom, majd ezeket formálom át, szándékaim szerint, a saját „képemre”.

 

A tojásírás nagy szerelem!

– húzza alá Ildikó.

Nem fogom abbahagyni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!