Videoton

2016.02.01. 13:57

Soha senki nem lőtt több gólt a Vidiben a most 60 éves Szabó Józsefnél

Székesfehérvár - Vasárnap ünnepelte hatvanadik születésnapját a Videoton történetének legeredményesebb labdarúgója.

Ferencz Balázs

Szabó József szülővárosában, Dorogon kezdett futballozni, s ott is lett belőle NB I-es játékos. 1977-ben szerződtette a Videoton, s a piros-kékek mezében tíz esztendőn át rúgta a gólokat. 233 NB I-es mérkőzésen 111-szer talált az ellenfelek hálójába, s ezzel a mai napig a klub legeredményesebb játékosa. A fehérvári mesterlövészéhez hasonló gólérzékenységgel megáldott támadó nem sokszor futballozott a Sóstói Stadionban. Az UEFA Kupa 1984-85-ös kiírásának gólkirálya vasárnap múlt hatvan esztendős.

Egy emlékezetes pillanat 1984-ből. A Partizan Belgrád bánta, amikor Szabó József (középen) négyszer zörgette meg a hálót

- Két-három napon keresztül ünnepeltem. Pénteken a Sóstón a kollégák köszöntöttek, szombaton a haveri körben múlattuk az időt, vasárnap pedig a lányaim szerveztek egy családi meglepetés bulit, melyre a Dorogon élő családtagjaim is eljöttek. A korábbi játékostársak, Csongrádi, Disztl Peti, Vadász Imi, Horváth Gabi társaságában ment a sztorizgatás. Most volt az ötvenedik, s máris itt az újabb kerek évszám...

- Hogy érzi magát?

- Ugyanúgy, mint előtte, nem érzek változást, kimondva azonban furcsa ez a hatvan. Azonban ezt már nem veszik el az embertől.

- Mire a legbüszkébb?

- A két lányomra és a lassan 11 hónapos unokámra. A családnál nincs fontosabb, de az is jó érzéssel tölt el, hogy azt csinálhattam, amit szerettem.

- A gólok még felsejlenek?

- Nagyon sokan gratuláltak, jó, hogy nem felejtik el az emberek ezt a pályafutást. Számomra minden gól egyformán fontos, a legszebb pedig az, amelyikkel győzöl. Belekóstolhattam a gólöröm ízébe, sok gólt sikerült szereznem. Ez ösztönzi igazán a labdarúgót, mert gólt rúgni marha jó érzés. Volt benne részem szerencsére.

Szabó József kezében a kollégáktól, barátoktól  kapott serleggel, mely a 60 esztendős Örökös Gólkirály -nak jár
Fotó: vidi.hu

- Csak volt olyan találat, ami örökre megmarad?

- Az első NB I-es gólom mindig megmarad. 1976-ban a Zalaegerszeget fogadtuk Dorogon, s igaz kikaptunk 3-1-re, de én fejeltem a gólunkat. Volt egy időszak, amikor megpróbáltam összeírni a góljaim történetét, de nem sikerült. Felvillan, amikor a Doroggal az Újpestet az én két találatommal vertük 2-1-re, majd aztán csont nélkül kiestünk. Fehérváron sok gólt sikerült szerezni, amelyek pontokat értek. Szívesen emlékszem a Tatabányának rúgott gólra, ami a bennmaradásunkat eredményezte 1983-ban. Az UEFA Kupában szerzett gólok azonban egytől egyig friss emlékek. Mozdulatra pontosan fel tudom eleveníteni a szituációkat. Ezek az emlékek nem a zsák alján vannak, hanem a kedvencek között - mesélte a Videoton FC U17-es lánycsapatával dolgozó Szabó József.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!