Zámoly

2015.01.27. 07:11

Kigyulladt egy ikerház Zámolyon - Zavart férfi okozta a tüzet? (frissítve)

Egy embert a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mentettek ki egy kigyulladt családi házból január 26-án, hétfőn este Zámolyon.

Tihanyi Tamás

A Nyár Pál utcában egy ikerépület egyik felének konyhájában és előterében csaptak fel a lángok. A házban lakó férfi a katasztrófavédelem egységeinek kiérkezésekor már kint volt az udvaron, a vele élő idős nőt a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mentették ki a füsttel telítődött szobából. A mentők mindkét lakót kórházba szállították. A lángokat a tűzoltók gyorsan megfékezték.

Kiérkezésük előtt az ikerház másik felének tulajdonosa kerti locsolóval próbálta oltani a tüzet, így a lángok az épület tetőszerkezetére nem terjedtek át.

Zavart idegállapotú férfi okozhatta a tüzet

A Fejér Megyei Hírlap megtudta: a ház előterében felcsapó lángok csak ott okoztak anyagi kárt, de ott sem jelentőset. A házban egy idős asszony élt a fiával, az asszonyt pedig megfigyelés után hazaengedték, de mivel a lánya is Zámolyon lakik, elhelyezéséről nem kellett gondoskodni. A fiát a rendőrség még nem engedte haza, egyelőre vizsgálat folyik a tűzeset körülményeivel kapcsolatban. Bánszky István, Zámoly polgármestere megtekintette a helyszínt, és lapunknak elmondta: a ház lényegében ugyanolyan állapotban van, mint a tűzeset előtt, belső tere nem sérült, az ablakok a helyükön vannak, az épület továbbra is lakható, tehát ha az idős asszony és a fia ott akarják folytatni az életüket, annak elvileg nincs akadálya.

A Fejér Megyei Hírlap úgy tudja, a balesetet az asszony fia okozta, ő maga gyújtott tüzet a ház előterében. Az egész településen ismerik és tudják róla, hogy nem stabil az idegállapota, rendszeres  gyógyszeres kezelésre szorul, amit a körzeti orvostól meg is kap. Ha azonban a gyógyszereket nem veszi be, netán alkoholt fogyaszt, akkor nem mindig van tisztában cselekedeteinek súlyával. Már többször megbotránkoztatta a zámolyiakat megjelenésével, s bár nem agresszív, volt, hogy haza kellett kísérni az iskolából és más közintézményből, ahol félelmet keltett. Olyat azonban nem tesz, ami a rendőrség beavatkozását tenné szükségessé, a mentők sem viszik el, hiszen állapota azt nem indokolja. Úgynevezett köztes helyzetben van, amelyre a magyar ellátórendszer - főként vidéken - nincs felkészülve, így az önkormányzat is tehetetlen.

A rendőrségi vizsgálat eredményére később visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!