Zene

2015.09.05. 06:39

Szabó Leslienek a zenélés a legfőbb szenvedélye

SZÉKESFEHÉRVÁR Született zenésznek bátran hívhatjuk Szabó Lesliet. 1982-ben kapta első zongoráját, amin önállóan tanult meg játszani. Kiterjedt zenei ízlése van, szeret kísérletezni, átjárni a műfajok között: legyen az a nyolcvanas évek zenei világa, vagy éppen swing. Nem csak magának ír dalokat, több mint száz szerzeményt köszönhetünk neki, amit egy másik előadó tolmácsolásában hallgathatunk meg.

Buthy Lilla

Még javában tartotta magát a nyár, amikor a rekkenő hőségben Szabó Leslie és Torres Dani énekeltette és táncoltatta meg a fehérvári közönséget a belváros díszletei között. Szabó Leslietől egyáltalán nem áll távol az egyszálgitáros utcazenélés világa, nosztalgikus élmény volt számára. Több mint huszonöt éve fogott utcazenélésbe Roy barátjával, akkor is történelmi környezetben, a Halászbástyán, de az évek során megfordult a Balatonnál, Németországban és Hollandiában is.

- A barátok beszéltek rá minket. Gyerekkoromtól fogva hegedűltem, zongoráztam és gitároztam, verseket zenésítettem meg, és Roynak is volt zenekara a középiskolában. Hol egy toronyba ültünk be, hol egy torony alá, vagy csak valahova a térre. Először egyedül nem is mertünk kimenni, a barátaink elkísértek - mesél a bástyás kezdetekről.

A Megasztár tehetségkutató már egy jó nagy ugrás, időben és persze ismertségben is, amire egyébként egyáltalán nem akart jelentkezni, végül újfent a barátai biztatására mégis beadta a derekát. De az egyik zsűritag, Pély Barna neve is megadta a végső lökést a döntéshez. A műsor ismertséget hozott az előadónak, aztán az azóta eltelt tizenegy évben sokan úgy érezték, mintha kissé eltűnt volna.

- Ugyanúgy tettem a dolgomat, folyamatosan születtek a dalok. Többféle stílus keveredéséből, 2007-ben mégis sikerült egy keretbe foglalni ezeket egy dupla lemezen mondja az előadó, majd hozzáteszi: Egy-két barát próbálta egyengetni az utamat, így fellépéseim is voltak. Tavaly új lemezem jelent meg, Bor, Mámor Stb... címmel.

Szabó Leslie és Torres Dani a rekkenő hőségben koncertezett a belvárosban. Szeretnek együtt zenélni, folyamatosan inspirálják egymást
Fotó: Koppán Viktor

Mégis, a nagy visszatérést a 2014-es A Dal műsor jelentette, ahol a Hogy segíthetnék című dalával indult az eurovíziós szereplésért. Pár évvel azelőtt egyébként Szekeres Adriennek írt Piszkos tánc című szerzeményével, már kishíján döntős lett. Beszélgetésünk során megtudom azt is, hogy már három, de inkább négy dal is van a tarsolyában, amit be fog küldeni a következő Eurovízióra, ezek közül az egyik, egy közös duett lenne Torres Danival.

- Szeretek párban zenélni, mert folyamatosan inspiráljuk egymást. Minden találkozás, minden együttműködés, minden stílus hatással van az alkotói folyamatra - mondja Leslie, akit a zenélés tesz igazán boldoggá, ahogy ő fogalmaz, ez a fő szenvedélye. Igazi szabadság ez, hiszen azt csinálja, és abból élhet, amit szeret. A sok munka mellett azért, ha van egy kis szabadideje akkor leginkább filmeket és sorozatokat néz, vagy a párjával és barátaival tölti az időt. A 47 éves előadónak van egy lánya is. Elárulja, bár ritkán tudnak találkozni, de nagyon jó a kapcsolatuk.

- Hogy mennyire hasonlítunk? Nikolett racionalistább, két lábbal a földön jár. Én inkább álmodozó vagyok - válaszol Leslie, akit a közönsége mindig kiegyensúlyozottnak és nyugodtnak lát. A rossz kedvét inkább megtartja magának. Persze, sokszor előfordult már, hogy nem volt felhőtlen jókedve, sőt kifejezetten rossz napja volt, és úgy állt színpadra. A közönség szeretete aztán azonnal elfeledtetett vele mindent. Székesfehérváron is ilyen, minden rosszat feledtető közönség fogadta. Volt, aki törökülésben, más táncolva, volt, aki gyermekével a karjában, vagy párját ölelve, de mindenki a zenével együtt lüktetett. Ilyen az, amikor nem kell tapsoltatással megerőszakolni a produkciót, kérés nélkül létrejön a kémia.

S.O.S: Mondd én hogy segíthetnék?

Akkor már vagy fél éve nem írt magának dalt. A Hogy segíthetnék negyedóra alatt megszületett: ahogy az úgynevezett nagy könyvben is, mintha diktálták volna. Ihletett állapotba került, csak folytak a papírra a mondatok egymás után. Leslie sok fontos kérdést tesz fel egymás után ebben a dalban. Egyszerűen csak szerette volna tudatni az emberekkel, hogy mi az, ami foglalkoztatja. A tapasztalás útján lerakódik a mondanivaló – vallja Leslie. Elmesél egy nagyon aranyos történetet is. Keszthelyen játszott, egy szabadtéri rendezvényen, amikor egy tízéves forma kisfiú odalépett hozzá, és ezt mondta: „Szerintem, te tudod hogy tudsz segíteni? Ha sok ilyen dalt írsz.” Nem nehéz elképzelni a döbbent meghatódottságot, ami abban a pillanatban kiülhetett Szabó Leslie arcára. Bevallja, a könnyeivel küzdött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!