Zene

2015.07.27. 10:32

A Zombori a világzenei expón

A székesfehérvári Zombori Zenekar is fellépője lesz a budapesti világzenei expó magyar napjának október 20-án.

Fejér Megyei Hírlap

A 95 pályázatból kiválasztott zenekarok között ott van még a Babra, a David Yengibarian Trio, a Dina Zenekar, a Fonó Zenekar, a Góbé, a HolddalaNap, a Kerekes Band, a Meszecsinka és a Parno Graszt. A tíz együttes az expó nulladik napján, a magyar showcase napon áll színpadra a Fonó Budai Zeneházban a nemzetközi világzenei színtér számos képviselője előtt.

A magyar fellépők egyike, a Zombori Zenekar 2008-ban alakult Székesfehérváron. Zenéjükben a magyar népzene keveredik jazzes mozzanatokkal és progresszív elektronikus hangzással. Világzenei fellépéseik között több klubban és fesztiválon is szerepeltek már, mint az A38, a Művészetek Völgye, a Csángó Fesztivál vagy a Fezen. 2013-ban megnyerték a Talentométer tehetségkutató világzenei elődöntőjét, ugyanebben az évben jelent meg első kislemezük, a Napvilág, holdvilág. Nyár elejétől megváltozott a zenekar felállása, Horváth Martina kilépett az eddig két énekesnővel fellépő Zomboriból. Az együttes tagjai Csordás Zita (ének), Jeszenszky Márton (kaval, furulyák), Máhr Dániel (basszusgitár, koboz), Novai Gábor (billentyűsök) és Szabó Dániel Ferenc (dobok). szeptember-október táján új lemezük jelenik meg, erről játszanak majd a showcase fesztiválon.Legközelebb egyébként a Fezenen, Székesfehérváron lépnek fel augusztus -jén.

A WOMEX (The World Music Expo) showcase fesztiválja a világzene legfontosabb szakmai seregszemléje minden esztendőben, valamint a hagyomány és az innováció, a kulturális örökség és a sokszínűség izgalmas ünnepe is: 1994 óta évről évre háromezer résztvevővel, ötven országból érkező 590 kiállítóval és kilencven ország 1260 intézményének jelenlétében zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!