Zene

2016.02.27. 17:45

D. Nagy Lajossal a fehérvári ifjúkorról, a Bikiniről, az érzelemről, az értelemről

D. Nagy Lajos hajdan Székesfehérváron is megmutatta tehetségét, amikor a Gorsium együttesben énekelt. Innen jutott a rockzene csúcsaira, a Bikini frontembereként.

Silye Sándor

- Emlékszel még a tizenéves srácra, egykori önmagadra? Annak a srácnak bizonyára tele volt a szíve dallal, zenével, szerelemmel...

- Nagyon szeretett zenélni, az emberek között nyüzsögni. A Gorsium zenekarban, Mikó Péterék mellett tanultam meg a muzsikálást, hogy miképp is kell mindezt jól csinálni. Péter mondogatta, pontosan tedd, amit teszel, profi módon énekelj! Nagyon sokat köszönhetek neki, a „hozományát" vittem magammal az utamon, a Bikinibe.

- A Bee Gees volt az akkori kedvenced. Miért?

- Amikor először meghallottam a Bee Geest, rögtön énekelni kezdtem a dalaikat, a hangfekvésük éppen megfelelő volt a számomra. Szerettem a dallamos zenét, így a Gorsium repertoárjában több mint 20 Bee Gees-dal volt akkoriban. Kicsit később, amikor a lázadás kora után a beatzenét a rock váltotta, David Bowie volt a nagy kedvenc, az egész ember a zenéjével, a szövegeivel nagyon közel állt hozzám. Fájdalmat éreztem, amikor meghalt. Olyan művész távozott, aki sok szépet tudott volna még adni. Aztán bejött a Police együttes is Stinggel. Rájuk is hatott Bowie, és ezt Sting is elismerte.

D. Nagy Lajos az éves rendes Gorsium bulin magas színvonalon énekelt, gyorsan elbűvölt mindenkit. Fotó: Molnár Artúr

- Ezek szerint kedvelted az elvont zenéket is?

- Igen! Ám rendre a szövegek fogtak meg, főként azok, amelyek többet jelentettek annál, mint amit elsőre ki lehetett hallani belőlük. Amelyek szerint a 2x2 nem mindig 4 volt, hanem 3 vagy 5...

- Ifjú emberként a „magyarockot" hova helyezted?

- Az Omegát kedveltem jó és haladó zenéjük, a színpadképeik miatt. Amikor a Rockszínházba kerültem, sokat tanultam a színpadi megjelenés fontosságáról.

- Kezdetben a Bikini szűk vagy tág volt rád...?

- Pont a méretem volt, mert én szabtam...! Amikor a Németh testvérek megkerestek, hogy csináljunk zenekart, elmondtam, milyen feltételekkel vállalom. Közöltem: amit eddig játszottatok, felejtsétek el, mert új, másfajta dolgokat csinálunk. A 80-as évek elejének forrongó, újhullámos világából lettünk azzá, amik vagyunk.

- Mi ellen akartál lázadni abban az időben, amikor mi voltunk a legvidámabb barakk a szocialista táborban?

- Az emberi butaság ellen. Tudom, ez örök harc és megnyerhetetlen. De fel kell vállalni a csatát, mert nem hagyhatjuk, hogy a hülyeség uralkodjon a világon.

- A „Részegen ki visz majd haza" szöveg mennyire kijózanító szándékú?

- A jóléti társadalmak önmagába fordulásának torz tükre ez a dal. Olyan tükör, amibe bele kellene néznie azoknak, akiket valaki részegen rendre hazavisz. Hogy lássák: az nagy gáz, ha csak a tele pocak, a mámoros semmi számít, hiszen előbb-utóbb majd csak történik valami, és valaki bizonyára ki is fizeti a számlá(nka)t. De tudni kell, ingyen vacsora, ingyen kaja nincs, mert valakinek ki kell azt fizetnie. A dalainkban mindig a kisemberről szóltunk, aki szemben áll a hatalommal. A hatalom - mindegy, bal- vagy jobboldali - mindig öncélú, és önmagát termeli újra és újra.

- Ötven fölött, hatvanhoz közeledve minek adsz szívesen helyet magad mellett?

- A tiszta gondolatoknak. A pillanatoknak, amikor okos emberekkel találkozom és beszélgetek. A tiszta dallamoknak, amikor a barátokkal zenélünk, játszunk a hangszerekkel, még nem tudjuk, hova jutunk el. A sportnak is előkelő helye van magam mellett, hiszen nem közhely az ép testben ép lélek gondolata, mert ha fizikailag rendben vagyunk, akkor másképpen gondolkozunk. Érdekes, a konditeremben írom a legjobb szövegeimet...

- Miből vagy te? Értelemből vagy érzelemből?

- Az érzelmek mozgatnak, a szív hangjai a legfontosabbak a számomra. A legjobb, legjózanabb gondolattal is szembeszállok, ha valakinek segíteni kell. Érzem: amikor felmegyek a színpadra, az emberek megérzik, hogy szeretettel jöttem. És ezt szerencsére vissza is kapom tőlük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!