Dalok a közös akaratukból - A Lóci Játszik zenekar lett a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíjasa

2016. július 28., 18:25 szerző: Gyuricza Ferenc
komment
Mi már felfedeztük magunknak a saját közönségünket, és úgy látjuk, hogy a közönség is egyre jobban felfedez minket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ezekkel a szavakkal kommentálta sikerüket a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíjas zenekara, a Lóci Játszik alapítója, Csorba Lóránt. Az egyszemélyes projektként indult, majd mára hatfős társulattá gyarapodott formáció a Cseh Tamás Program egyik kedvezményezettje is egyben.

- Nagy öröm a veszprémi siker is, de a legjobban talán mégis annak örülünk, hogy az első albumunk megjelenését követően sikerült egy megbízható rajongótábort építenünk - mondta a dalszerző-előadó. - Ma már boldogan ülünk be a buszunkba, hogy elutazzunk az ország bármely szegletébe, ott ugyanis nagy eséllyel már nem csupán két-három ember lézeng majd abban a kocsmában, ahol fellépünk. A fesztiválidőszakban pedig folyamatosan olyan élmények érnek minket, hogy bárhol játszunk, legyen az a Veszprémi Utcazene Fesztivál, a soproni Volt vagy a debreceni Campus, a ország szinte minden tájáról érkeznek emberek, akik ismerik a zenénket. Ez számomra akkora élmény, hogy nem is tudom szavakba önteni.

Csorba Lóránt azt is hozzátette: a Lóci Játszik létrehozása előtt egyszemélyes előadóként járta az országot, önmagát gitárral kísérve mutatta be dalait. Ennek során alakult ki az az előadói rutinja, amit az Utcazene Fesztiválon is jól tudott hasznosítani.

- Azoknak az éveknek köszönhetően, amikor az országot egyedül járva jó hangosan próbáltam az emberek fülébe ordítani a dalaimat, már attól a látványtól sem jövök zavarba, ha csak öten állnak a színpad előtt karba font kézzel, s a többiek 15 méterrel hátrébb, a sötétbe burkolózva figyelik a produkciót - magyarázta. - Ma ugyanis már tudom, hogy mivel lehet az embereket közelebb csalogatni.

Lóránt azt is hozzátette: az elnyert közönségdíj számukra minden korábbi elismerésnél értékesebb. A fesztiválnak azzal a szándékkal vágtak neki, hogy öt nap alatt a lehető legtöbb embernek bizonyítsanak, ezt pedig csak oly’ módon lehet elérni, ha a koncerteken a zenekar is és a közönség is jól érzi magát.

- Öt nap alatt tíz koncertet adtunk, s nem csak Veszprémben, hiszen a Campus is közben volt - árulta el a dalszerző-énekes. - Közel 1500 kilométert utaztunk, ami arra is jó alkalom volt, hogy a zenekar még jobban összekovácsolódjon. Ma azt érzem, hogy ez a hat ember, aki a Lóci Játszik formációt alkotja, képes helytállni bármilyen embert próbáló eseményen.

Lóránt szólt arról is, hogy a kétezres években jelentősen megváltoztak a trendek, s újra a szövegcentrikus zenét játszó előadók kerültek a reflektorfénybe. Ennek a hullámnak az alternatív zene volt az elindítója, de ide tartozik a rap és a hip-hop is.

- Létezik egy általános tézis, miszerint az alternatív zenekarok Lovasi köpönyegéből bújtak elő - utalt a Kispál és a Borz legendás hírű frontemberére Lóránt. - Ez abból a szempontból igaz, hogy az emberek ma is kíváncsiak arra, ha valaki ugyan csak kezdetleges gitártudással, ám szövegcentrikus dalokkal áll ki. Van a magyar nyelvnek egy reneszánsza, visszatérése a könnyűzenébe, ami által azt is megtudhatjuk, hogy miről is gondolkodnak a mai fiatalok. Tulajdonképpen ezt használta ki az alternatív zene, de a Wellhello, a Halott Pénz vagy a Punnany Massif is, mint ahogy ez a hullám nekünk is kedvez.

Lóránt a zenekar jövőbeni terveiről is beszámolt. Mint mondotta, ősszel folytatják a koncertezést, ennek egy része a Margaret Island, tehát a tavaszi turnépartnerük társaságában zajlik, de a Bagossy Brothers Company-val és a Szabó Balázs Bandájával is lesznek közös fellépéseik. Közben pedig már készülnek a második albumukra.

- A turnézás egyik legjellemzőbb időtöltése, hogy ülsz egy autóban, s utazol A pontból B pontba - mondta nevetve a zenész. - Ez az idő a legjobb alkalom arra, hogy közben gondolkodj, esetleg a kezedbe végy egy gitárt. Rengeteg híres dal született így, miközben persze arra is szükség van, hogy időnként összeülj a zenésztársaiddal, s átbeszéljétek azokat az ötleteket, amiket egy fura képzavarral élve a lelki füleid előtt látsz. A Lóci Játszik életében ennek az ideje most jött el, vagyis a második lemezen már olyan dalok szerepelnek, amelyek már közös akaratból születnek.

Összeállításunkat támogatta:

Gyuricza Ferenc

2016. július 28., 18:25 szerző: Gyuricza Ferenc

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...