Zene

2016.04.01. 08:44

Kicsit filozofál, nagyot üt

Székesfehérvár – A Mörk zenéjét receptre kéne felírni búsongásra. Itt van négy pimaszul laza srác, kicsit filozofálnak, nagyon vidámak, nagyon jól nyomják. Fíling, zene, hepiség. Ennyi a recept.

Kocsis Noémi

Engedtessék meg annyi szubjektum e sorok írójának, hogy elmondja: a 2015-ös FeZeN kisszínpados fellépői közül a Mörk-öt szerette talán legjobban. Nem csak azért, mert ölében egy négyévessel, aki szintén odavolt a zenekar fellépéséért, elég jól szórakozott, de azért is, mert a Mörk helybe hozott valami rég várt és eléggé hiányzó felhőtlenséget, a kötetlen együtt muzsikálás örömét. Hogy bár a fehérvári dobos Szabó Dani, valamint a Fehérváron tanult énekes frontember Zentai Márk és a billentyűs Novai Gábor, valamint a budapesti basszusgitáros, Szeifert Bálint profi zenészek, de megmutatták: annyi a titok, hogy közben érezd magad jól.

A lazaság amúgy akkor működik a legjobban, ha mögötte ott a minőség és van koncepció. A Mörk úgy produkál meglepő dolgokat, hogy mindez adott, s egy folyamatos ötlet-szőnyegbombázással tartják fent a hallgatóság figyelmét. Tetten érhető ez a vicces, de spontán videókkal, a közösségi hálós kommunikációjuk humorában, de a lakáskoncertjeikben mindenképpen. Induláskor ugyanis Zentai Márk énekes egy kis videóban hirdette meg: bárki lakásában fellép a zenekar, csak legyen közönség és a lakástulaj biztosítson néhány alapvető feltételt. Az első szobakoncertjük még annyira titkos volt, hogy gyakorlatilag csak a szomszédok hallották. A legutóbbit, a Medence lakáskoncertet pedig éppen március utolsó napján tartották. De ha már extrém helyszínek: tavaly nyáron felhúzták őket a Budapesti Műszaki Egyetem műfal mászótermének magasába, ott tartottak akusztikus koncertet a srácok. Mázli, hogy egyik sem tériszonyos, legalábbis nem mutatják.

A Mörk legénysége Fotó: Facebook

Nagy dobása volt a Mörknek a decemberi, Tüske-csarnok beli, a legendás Generállal közös koncertjük, erre nagyon készültek. A dal, amelyet a két csapat szerzett, egyszerre lehetett Mörkös és Generálos, az ős-Generál érzést hozta modern felhangokkal. A hazai rock nagyjai pont azt a motiváló, fiatalos hajtóerőt érezték meg a Mörk zenészeiben, ami igazi örömzenéléssé tette a közös munkát.
A Mörk zenekar az idén pályázott a Cseh Tamás Programban, amely remélhetőleg segít eljutni az első lemezük kiadásához. Ennek anyagát éppen a napokban is rögzítik, majd rövid kitérő után április közepétől gőzerővel folytatják tovább Vigh Arnold zenei vezetése alatt a Silverhill-stúdióban, hogy május elejére elkészüljön és május 26-án az

A38-as hajón megtarthassák a lemezbemutató koncertet. A 13 nótás „korong” a dalokon kívül amolyan összekötő trackeket, ahogy az énekes Márk nevezi, munkaközi hülyéskedéseket is tartalmaz, ami szintén a Mörk sajátja.
– Mi próba–szerencse alapon vágtunk bele a Cseh Tamás Programba, egy barátunk hívta fel rá a figyelmünket, ez jó lehetőség, hogy végre tovább lépjünk – mesélte Márk. – Jelenleg dalról dalra haladunk, a tőlünk már megszokott vonalat képviseli majd a kész anyag is.
A programban Molnár Gábor producer a Mörk mentora, ő figyel rá, hogy minden részlet a helyére kerüljön az első lemezen. A hazai filozófia-pop és stand-up-jazz, vagyis az igazi műfajkeveredés bedobozolhatatlannak bizonyult csapatával találkozhatunk például a VOLT-on, de remélhetőleg ismét ott lesznek a FeZeN-en is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!