Zene

2016.04.05. 10:06

Újabb siker kapujában a bicskei tehetség

Bicske – Sikert sikerre halmoz a bicskei jazz virtuóz – Oláh Szabolcs most újabb nagy lehetőség kapujában áll.

S. Töttő Rita

Szülei Bicskén laktak, itt is nőtt fel Oláh Szabolcs, aki kezdeti szakmai lépéseit a helyi  zeneiskolában tette meg.

–  Kálmán Andreához jártam hegedűre – emlékezik vissza a ma már fővárosban élő Szabolcs. Gimnáziumi éveit már Budapesten kezdte, s a gitár is ekkor vált élete részévé. – Sokáig a gitár csak álom volt számomra, azt mondták, kicsi hozzá a kezem – emlékezik vissza. – Tizenöt évesen álltam be gitározni egy zenekarba – mondja. Ezután hosszas zenei alapozás következett, melynek eredményeként elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz gitár szakát s művésztanári diplomát szerzett. Már a főiskolás évek alatt sokat koncertezett, többek közt Szolnoki Dóra énekesnő zenekarában, majd megalapította 2002-ben a saját kvartettjét. Itt már  saját számokat is írt.


A főiskola végén, 2004-ben megnyerte a legjobb hangszerelési díjat, amely belépőt jelentett Fekete-Kovács Kornél zenekarába, a Budapest Jazz Orchestrába. Több vendégszereplés és saját zenekar következett ezután, zenét szerzett, dalokat írt, együttműködött Szalóki Ágival, Dés Andrással és egy kis szünet után végre jött az Oláh Szabolcs Quintet. Szabolcs most részt vesz egy jelentős nemzetközi dalíró versenyen. Korábban is megtette már, de akkor a középdöntőig jutott.

– Meglepetésemre most a 18 ezer 500 dalból bejutott az enyém is a döntőbe – árulja el. Oda, ahová  e dalok 2 százalékát válogatják csak   be, jazz kategóriában pedig összesen 16 dal található jelenleg. Április végén, május elején kiderül, meddig jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!