Zichyújfalu

2015.08.05. 13:03

Bontják a zichyújfalui takarmánygyár épületét

Augusztus 4-én leomlott egy korszak. Egy korszak, amikor még nagy gazdagság és gazdaság volt. A takarmánygyár számos egykori dolgozóját átjárta a hideg libabőr, amikor látták – akár utólagosan – leomlani az egykori nagy takarmánygyár épületét, amely sokaknak évtizedekig a munkahelyének egyik színteréül szolgált.

Az első takarmánygyártó épület Zichyújfaluban 1963-ban épült fel. 1968-ban alakult meg a mai cégnek a jogelődje, az Agrokomplex. 1969-ben az amerikai Central Soya Company vállalattal felvették a kapcsolatot és egyre széleskörűbb együttműködés bontakozott ki a két cég között. 1977-ben a komplex premixekre alapozott tápgyártás vette kezdetét a faluban, majd megépült az új komplex premixüzem 1987-ben. 1995-ben átadásra került az új tápüzem, amely Európa második legkorszerűbb üzeme volt. A gyár termelésének visszaesése a falu önállósodása után következett be, különösen az Európai Unióhoz való csatlakozást követően, a magyar mezőgazdaság hanyatlásával párhuzamosan. A vállalat 2008. december 31-én tápüzemét bezárta és csak premixek gyártásával próbált a piacon helytállni.

Az Agrokomplex gyár sokáig Zichyújfalu legnagyobb munkaadója és adófizetője volt. Az 1980-as évek második felében és az 1990-es évek első felében a gyár dolgozóinak száma meghaladta a 425 főt.

2011-ben az amerikai Cargill felvásárolta a rotterdami székhelyű Provimit, így a zichyújfalui takarmánygyár is a Cargill tulajdonába került.

2013. január 10-én a Cargill bejelentette, hogy március 29-ével bezárja a premix állati takarmánygyárát Zichyújfaluban. Ezáltal a község legnagyobb adófizetőjét és munkáltatóját veszítette el. A zichyújfalui üzem termelését a Cargill karcagi integrált állati takarmányozási üzeme veszi át. A bezárás a Zichyújfalu területén dolgozó 68 személy közül 50 főt érint. A település az iparterület bezárásával nehéz helyzetbe került, az önkormányzat évi 20 millió forint iparűzési adótól esik el.

Fotók: Vas Zoltán


Az üresen álló ingatlanegyüttest az iváncsai T-Paletta Bt. megvásárolta. Jelenleg a feleslegesnek tartott, fémből készült épületeket elbontását végzi a T-Paletta által megbízott bontóvállalkozás.

Évtizedeken át egész családoknak adott kenyeret és megélhetést a takarmány- és premixgyártás Zichyújfalun. Napjainkra a település dolgozói jellemzően a környező településeken, főleg Székesfehérvárott találtak munkát.

Kapcsolódó cikkeink:

Elveszik a legnagyobb adófizető, bezár a takarmányüzem


Jelentős bevételtől esett el az önkormányzat - üresen áll még az üzem

 

Reagált a T-Paletta ügyvezetője

Az ügyvezető levelét változtatás nélkül közöljük: „a korábban megjelent "Bontják a zichyújfalu-i takarmánygyár épületét" című cikkel kapcsolatban szeretnénk kérni  helyreigazítást mivel cégünket hamis színben tüntették fel annak állításával, hogy felvásároltuk a telephelyet ill., hogy bontóvállalkozásként működünk.

Társaságunk a tavalyi évben nem felvásárolta az elhagyott ingatlan együttest, hanem befektetési céllal megvásárolta a telepet, hogy az évtizedes múltra tekintő cégünk tovább tudjon fejlődni a jövőben, termelésünket hatékonyabb formában tudjuk végezni. Ezzel a falu ismét többletbevételhez jut, amely egy üresen álló ingatlan esetében nem valósulna meg.

A korábbi tulajdonos döntése alapján került sor a takarmánygyár bezárására ill. annak kikötésére, hogy korábbi funkciójában nem használható a gyár a továbbiakban. Cégünk más szegmensben dolgozik, de tényleges termelő tevékenységet végez, családoknak ad megélhetési lehetőséget, ezért "bontóvállalkozás"-ként említeni félrevezető.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!