Belföld

2011.01.26. 12:20

Árvíz-belvízhelyzet - A Berettyón megszűnt a készültség (frissülő hír)

FMH - Megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Berettyón; a Körösök térségében tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

MTI

 Apadnak a Közép-Tisza-vidék folyói

Apadnak a Közép-Tisza-vidék folyói; a belvízzel borított terület nagysága néhány négyzetkilométerrel ugyan csökkent, de még mindig 665 négyzetkilométernyi áll víz alatt - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője szerdán az MTI-vel. Lovas Attila tájékoztatása szerint továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán és a Hármas-Körös jobb partján. A Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás között másodfokú készültség van érvényben. Az árvíz elleni védekezésben kedden 179-en dolgoztak.
A belvíz miatt az igazgatóság nyolc védelmi szakaszán másodfokú, míg két szakaszán - Karcag, illetve Kisújszállás környékén - harmadfokú a készültségi szint. A szivattyúzások során 59 berendezés összesen 2,9 millió köbméter vizet emelt át a befogadók irányába. A belvíz ellen kedden 194-en védekeztek.
Nem javult a vízzel elöntött utak helyzete: a folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek és Jászapáti közötti út, továbbá a Fegyvernek és a 34-es számú főutat összekötő műút.
A belterületi elöntések ellen küzdő települések száma néggyel csökkent, jelenleg 48 önkormányzat tart fenn valamilyen fokozatú védelmi készültséget.

A Berettyón megszűnt a készültség

A tájékoztatás szerint a vízügyi szervezet 340 kilométer hosszúságú védvonalából már csak 22 kilométeren, a Hármas-Körös alsó szakaszán, Szarvasnál tartanak fenn elsőfokú riasztást.
A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága több mint két négyzetkilométerrel, csaknem 436 négyzetkilométerre csökkent. Nyolc belvízvédelmi szakaszon változatlanul másodfokú, kettőn pedig elsőfokú a készültség.
A 20 működő szivattyútelep kedden kétmillió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Tavaly december elseje óta 296 millió köbméter vizet szivattyúztak át.
Az önkormányzatok közül a vízügyi szervezet működési területén 18 településen védekeznek. Négyben másodfokon, 14-ben pedig első fokon küzdenek az elöntések ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!