Versenyben a móri fa

Az Év fája verseny döntőjébe jutott a Mór határában, a Vajal-forrás által elvizesített területen álló szürke nyár. A versenyt tavaly hirdette meg először az Ökotárs Alapítvány. Az idén csaknem száz fát neveztek, amelyek közül a szakmai zsűri éppen egy tucatnyit juttatott a döntőbe, ahol aztán a közönség internetes szavazatai alapján dől el: hová kerül az Év fája cím.

B. Kiss László

A tizenkét fa mindegyike különleges valamiért - a vajali  például a ma ismert legnagyobb törzskerületű szürke nyár -, de talán ennél is fontosabb, hogy általában érdekes történelmi, közösségi vagy éppen személyes legendák, hiedelmek kapcsolódnak a döntős fákhoz. A legenda szerint az ötvöskónyi kastélypark villámsújtotta öreg hársfájának belsejében például kártyapartikat rendeztek az urak a két világháború között. A tengődi Életfa a helyiek szerint ősi, pogány erővel bír,  s hagyománnyá vált, hogy a párok házassági fogadalmukat  a fa alatt is megerősítik.

A móri szürke nyarat a Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány jelölte. A ma is élő  fa pontos korát 150 és 300 év közöttire  becsülik, törzsének kerülete pedig 9,1 méter. Méretei igazából a helyszínen járva nyűgözik le az embert. Kísérőnk Sós Viktória volt, aki többoldalas, az Év fája verseny honlapján is olvasható helytörténeti dolgozatban írta meg mindazt, aminek tanúja volt, tanúja lehetett hosszú élete során a hatalmas szürke nyár. Ehhez a  fához  - Viktória tudomása szerint - nem kapcsolódik legenda vagy hiedelem, s ő is csak 2007 óta tud egyáltalán a létezéséről. Az idén azonban a versenyben a Hős fa cím is gazdára talál, s Sós Viktória - mind elmondta  - úgy gondolja:  erre joggal esélyes a vajali szürke nyár, mivel  a hektárnál kisebb területű ingovány, ahol a famatuzsálem áll, valóságos sziget  a kultúrtájban, a művelt földek között.
 Annak érdekében egyébként, hogy a  számos, vadon élő állatnak is élőhelyet nyújtó terület ne tűnjön el, Mór önkormányzata  a Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány kezdeményezésére  helyi védettség alá vonta az amúgy  magántulajdonban levő    környéket.  A móri szürke nyárnál járva a  Táncsics gimnázium három végzős diákját   Ruff Alexandrát, Grüll Esztert  és Major Dórát  is ott találtuk. Mint elmondták, éppen természetjáró-napot tartottak a móri gimiben, a szürke nyár pedig  a tanulók által  bejárandó útvonal egyik állomását jelentette. A három ifjú hölgy  - mint szavaikból kitűnt  - példásan fölkészült a fából: nem csupán az Év fája jelölésről értesültek, de még annak a gombának a nevét - sárga gévagomba - is tudták, amely több méter magasan a törzsön nő. Dóra  és Alexandra egyébként már szavazott, s ezt Eszter sem mulasztja majd el - tudtuk meg tőlük.
Ami egyébként  a november 7-ig tartó voksolás pillanatnyi állását illeti: pénteken a vajali szürke nyár állt az élén. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!