Gazdaság

2017.04.23. 16:15

Mind olcsóbb a napelem

Megfelelő energiabeszerzéssel és az energiaellátó rendszerek korszerűsítésével hosszú távon is fenntarthatók és versenyképesek lesznek a hazai cégek és intézmények.

FMH-információ

Ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára mondta egy konferencián: Szabó Zsolt kiemelte, a magyar gazdaság legnagyobb léptékű és legkorszerűbb technológiákat felvonultató fejlesztései az energetikában zajlanak. A 2020-ra vállalt megújuló energia részarányt - 14,65 százalékot - már elértük, az energiahatékonysági beruházások folytatódnak, a támogatásaik bővülnek. Az uniós támogatásoknak köszönhetően szinte minden energiahatékonysági beruházásra lehet forrást találni.

A kormányzat és a gazdasági szereplők közös céljának nevezte, hogy minél nagyobb mértékben nap- és geotermikus energia kiaknázásával lehessen megoldani az épületek energiaellátását Magyarországon. "Most vannak ilyen pályázatok, 3-4 év múlva már nem biztos, hogy lesznek komplex lehetőségek" - fogalmazott. Januártól az energiahatékonysági fejlesztések 30 százaléka társasági adókedvezményként elszámolható a cégek számára.

A cél az, hogy nap- és geotermikus energia kiaknázásával lehessen megoldani hazánkban is minél több épület energiaellátását Fotó: Shutterstock

A megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (METÁR) az uniós egyeztetés szakaszában van, várhatóan nyártól lép életbe, míg a Life program jelenleg is 60 százaléknyi közvetlen uniós forrással, valamint a gazdasági tárca további 20 százalékos támogatásával segíti környezetvédelmi projektek végrehajtását.

Szabó Zsolt arra is felhívta a figyelmet, a napelempark-építés folyamatosan csökkenő költségei miatt ebbe a szektorba befektetni is érdemes. A lakossági lehetőségekről megjegyezte: az Otthon Melege Programon keresztül eddig 123 ezer család kapott támogatást, mely 20-200 ezer forintos éves energiamegtakarításhoz segítette hozzá az érintetteket. Az elavult kazánok cseréjéhez 40 százalékos támogatást nyújt a kormány, folytatódik a hűtő- és mosógépcsere-program, valamint év közepétől 1,5 milliárdos keretből 60 százalékos támogatás lesz igényelhető a gázkonvektorok cseréjére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!