Körkép

2 órája

Vízszűrők nyaralókba, lakásokba vagy házakba

A házakba és lakásokba telepíthető vízszűrőknek különböző típusai vannak, amelyek mindegyike különböző célt szolgál. Érdemes a felújítás során számba venni, hogy ne később kelljen bontani miatta.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Vízszűrők típusai

A mechanikai szűrők célja, hogy eltávolítsák a vízből a nagyobb szennyeződéseket, például homokot, rozsdát, iszapot és más lebegő részecskéket. Ezeket általában a vízvezeték rendszer elejére vagy az ivóvízcsap alá helyezik. Az aktívszenes vízszűrők a víz ízét és szagát rontó anyagokat szűri meg, például klórt, vegyi anyagokat, nehézfémeket és szerves szennyeződéseket, ezeket is csapra szerelve, vagy központi vízszűrőként lehet használni. 
A fordított ozmózis rendszerek kissé bonyolultabbak és drágábbak is, ugyanis kiszűrik a vízből az oldott szilárd anyagokat, sókat, nehézfémeket, baktériumokat és vírusokat. Kiválóan tisztítják a vizet, de fontos kiemelni, hogy eltávolítják a jótékony ásványi anyagokat is! Ezt a rendszert a konyhában, a mosogató alá szerelik. Az ioncsere rendszerek képesek lágyítani a vizet, mert eltávolítják a kalciumot és magnéziumot, amelyek vízkőlerakódásokat okoznak. Ezt is a vízvezeték-rendszer elején, a víz bevezetésénél kell felszerelni.

A kombinált rendszerek

Egyesítik több szűrő előnyeit, viszont bonyolultabb rendszerek, amelyek a háztartás egész vízszükségletét lefedik. Így még a fürdésnél is szűrt vizet használunk, ezért érdemes átgondolni, mi a célunk vele, és mely területeknél elengedhetetlen a számunk. Természetesen sok háztartási eszköz számára jótékony hatású, és az ingatlan értékét is növeli, ha komplett vízszűrő rendszerünk van.

Csapra szerelhető és kancsós szűrők

Ha a nyaralóba keresünk megoldást, érdemes a gyors és egyszerű megoldásokra fókuszálni, hiszen nem élünk ott életvitelszerűen. Az ivóvíz minőségének javítására ebben az esetben bőven elég egy hordozható, olcsóbb, egyszerűbb kancsó, vagy egy olyan szűrő, amelyeket közvetlenül a csapra lehet szerelni. Az utóbbi esetében át lehet állítani könnyen, ha csak mosogatni akarunk például, vagyis nem akarunk szűrt vizet használni. Ezeket könnyű beszerezni, a legtöbb élelmiszerboltban már elérhetőek.

Keressen körültekintően felszerelt házakat az ingatlanbazar.hu oldalán! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában