A rendőrség is figyelmeztet

2024.09.23. 17:30

Katasztrófaturisták miatt zárták le Kulcson a hajóállomáshoz vezető utat

A település önkormányzata utat zárt le, a rendőrség pedig figyelmeztetést adott ki a katasztrófaturizmus kapcsán. A katasztrófa, soha nem látványosság!

Bokányi Zsolt

Fotó: az önkormányzattól

Kimondottan jó hír, hogy már apadásról lehet beszélni az idei árvíz helyzet kapcsán, ám sajnos úgy tűnik nem csak az érkező árhullám, hanem az ezzel együtt érkező „katasztrófaturisták” is komoly gondot okoznak több nehéz helyzetben lévő településen, így Kulcson is. Az önkormányzat bölcsen és az ott lakók panaszaira reagálva, – akik több bejelentést is tettek a hivatal irányába – lezárta a hajóállomás felé vezető utat az autós forgalom elől. Ezt megerősítette a település polgármestere Jobb Gyula is, illetve tájékoztatást adtak ki a közösségi felületeiken is:  – Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy biztonsági okokból a hajóállomás felé vezető utat a közterületfelügyelő lezárta. Az úton autóval közlekedni szigorúan tilos, az áthaladást kizárólag az ott lakók számára engedélyeztük. Kérjük, hogy a forgalomkorlátozó táblákat ne kerüljék meg, ezzel is biztosítva mindenki biztonságát! Gyalogosan továbbra is elérhető a hajóállomás, azonban a gépjárműforgalom korlátozása elengedhetetlen az esetleges balesetek megelőzése érdekében. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük! – 

A katasztrófa nem látványosság!
Az út lezárva a katasztrófaturisták előtt! 
Fotó: az önkormányzattól

A jelenség sajnos nem csak Kulcs esetében, hanem az árvíz nehézségeivel küzdő több település esetében is aktuális probléma, amire a rendőrség is reagált egy figyelemfelhívó közleményben: – Arra kérünk mindenkit, hogy az árvízi védekezésben dolgozókat ne akadályozzák bámészkodással, fotózkodással. Ezzel nemcsak hátráltatják a munkát, hanem saját testi épségüket is veszélyeztethetik. – olvasható a police.hu oldalon. 

A rendőrségi felhívás teljes tartalma a következő: A szakemberek és az önkéntesek megfeszítve dolgoznak a védekezésben, kérjük, segítsék munkájukat azzal, hogy ne kelljen nézelődő embereket kerülgetniük! A vízügyi szakemberek szerint a töltések állapota napról napra változik a rájuk nehezedő víznyomástól. Vigyázzunk együtt az állagukra! Járművel és gyalogosan egyaránt tilos azokat megközelíteni! Az áradó folyó veszélyes, könnyen elsodorhat bárkit. Az elkövetkező időszak válságos napokat hoz az erdei állatoknak is. A folyó elárasztja az élőhelyeket, ezért különösen fontos, hogy a szárazföldet kereső, menekülő vadak nyugalma és a saját biztonságuk érdekében kerüljék a gátak, erdők környékét, lehetőség szerint kutyájukat se arra sétáltassák. Túlélésüket azzal segíthetik, ha minél kevésbé zavarják jelenlétükkel az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési tevékenységét. A lezárt területekre tilos bemenni és parkolni, mert ott vagy víz van, vagy hamarosan lehet. Ne hajtsanak át elárasztott úton, mert már a bokáig érő víz is elsodorhat egy embert vagy károkat okozhat az autóban. Ráadásul a víz alatt egyéb veszélyes tárgyak lehetnek, akár elmozdult csatornafedél is. Az elöntött területeken a fák gyökerei meglazulhatnak, és akár egy szellő is könnyen kidöntheti azokat. Fotózkodás helyett inkább önkéntes munkájukkal segítsék a védekezést!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában