Babaköszöntő csomag a kicsiknek

2023.09.10. 09:19

Szüreti felvonulás hármas lakatfallal Jenőben (galéria)

Bíróné asszonyunk időről időre a sípjába fúj. „Idejekorán megregulázza bíró uramat!” – tódítja az egyik atyafi… Persze nem erről van szó. Evelin a táncmozdulatok váltását jelzi imígyen. A fiatalok tíz táncospárt állítottak ki a szüreti felvonulás jeles alkalmára. Megsüvegelendő!

V. Varga József

A díszes karaván élén a csikósok haladtak

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A szombati szüreti felvonulás nyitó megállója hagyományosan a Levendulás park (a sorban azután a művelődési ház, a Café Bean és a Fő utca – Batthyány utca kereszteződése következik). A szüreti bíró, Kiss Szabolcs rigmusokba szedve beszéli el a Jenőben egy év alatt történteket, és lelkesen invitálja a sokaságot az esti szüreti bálba. Ugyanezt teszik a táncosok is, akik az egészségház előtti kereszteződésben ropják elsőre.

A fő hopmester tisztét Király Anikó látja el, a fiatalok táncát Farádiné Renáta felügyeli. Bíró uram, Lakatos Dávid és a bíróné, Németh Evelin a szabadbattyáni Borostyán Bence díszes hintaján foglal helyet. A zenekocsi hangszóróiból mulatós muzsika szól, nagy keletje van a házi pogácsának, s nemkülönben a jóféle vörösbornak.

Bájos ifjú leányok és fess legények a hármas lakatfalnál  Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat a szerelmesek, az újszülöttek és a szüretelők hármas lakatfalánál köszönti a falu legifjabb polgárait és szüleiket. Torma Izabellát, Szabó Ziarát, Mockher Barnabást, Kiss Martin Lászlót, Wolf Ninát, Galaczi Áront, Horváth Zsombort, Szabó Attila Istvánt, Varga Odin Richárdot és Kiss Noémi Mírát.

– A képviselő-testületünk 30 ezer forinttal támogatja a születendő gyermekeket – mondja el lapunknak Kerekes Ildikó polgármester. – Most négy leánykának és hat fiúcskának, illetve szüleiknek adjuk át a kis lakatot és a babaköszöntő csomagot. Utóbbi – Stipáné Krepsz Evelin felajánlása nyomán – címkezsiráfot (a gyerkőcök belevarrt nevével és születési idejével), szundikendőt, nyuszirágókát és egészségügyi kiskönyv borítót tartalmaz.

A fiatalok a Levendulás parknál ropták elsőre  Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az ifjú táncosok közül a bátrabbak a polgármester asszonyt kérdezik: ők ugyan most a szüretelők vagy a szerelmesek oldalára csatolják a lakatokat. „Ebben az esetben a legjobb, ha a két lakatfal sarkára!” – mosolyog megértően a faluvezető. A kis lakatkulcsok végül ezúttal is a kukoricásban landolnak.

Régi ismerősöm, Tombor András, unokatestvére társaságában figyeli a szüreti felvonulás eseményeit. A 74 esztendős Tombor László 45 éve Los Angelesben él. Most itthon van, a gyökerek, a rokonság Jenőhöz köti. „Jenei gyerek vagyok én!” – nevet nagyot, és jó egészséget kívánva parolázunk egymással.

A díszes karaván (a lovasok és a fogatok) számos utcát járnak végig, a végállomás ezúttal a focipálya. A felvonulóknak a vacsorát, az ízletes bográcsgulyást Kelemenné Gyöngyi főzi, s hozzá finom pogácsát kínálnak. Az esti szüreti bál nyitótánccal veszi kezdetét, a talpalávalót Hutvágner Péter húzza. A szervezők a tombolából befolyt összeget az iskola javára ajánlják fel.

A jóféle vörösbor nem sokáig maradt a hébérben  Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Hálás vagyok a fiataloknak, hogy évről évre elkötelezettek a közösség iránt, táncokat tanulnak, beöltöznek, így szép szüreti hagyományunk megmarad Jenőben! – teszi hozzá Kerekes Ildikó. – Köszönetet érdemelnek a felvonulók, a helyiek és a környékbeliek egyaránt, az anyukák, a nagymamák a pogácsáért, a gazdák a borért, az önkéntesek a sok munkáért!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában