24 évnyi szolgálat

2024.06.18. 14:00

Fülöp Tamás tűzoltó: „Ennyi év távlatából is azt mondhatom, hogy megtaláltam azt, amit kerestem”

Még május elején tartottak ünnepséget Budapesten a tűzoltók napja alkalmából, ahol Szent Flórián Érdemjellel tüntették ki Fülöp Tamás tűzoltó törzszászlóst, a székesfehérvári hivatásos tűzoltóság különlegesszer-kezelőjét kiemelkedő és kitartó munkájáért. Ennek apropóján kérdeztük őt nemrég a tűzoltói lét szépségeiről és nehézségeiről.

Déri Brenda

Édesapja, nagybátyja és unokatestvérei is tűzoltók.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

24 év. Ennyi ideje teljesít tűzoltói szolgálatot Fülöp Tamás Székesfehérváron, de 3 évvel ezelőtt már lakóhelyén, Sárszentmihályon is egy önkéntes tűzoltó egyesület, a Sárvíz Tűzoltó Egyesület szakmai vezetője.

De miért épp tűzoltó? Kérdeztük a kezdetekről, melyre ő egy kedves vállvonással és némi mosollyal annyit felelt, hogy mindig is tudta, hogy tűzoltó szeretne lenni.

– Sok kis srác szeretne tűzoltó lenni gyerekkorában, de nálam ez úgy tűnik megmaradt. Az érettségi, majd a sorkatonaság után egyből tudtam, hogy mi lesz a következő állomás az életemben. Egy percig sem volt kérdés, hogy hova megyek tovább és szerencsére ennyi év távlatából is azt mondhatom, hogy megtaláltam azt, amit kerestem. A családban egyébként sokan voltak így ezzel, édesapám, a nagybátyám és az unokatestvéreim is tűzoltók. Mondhatni tűzoltó család vagyunk – kezdett bele Tamás, aki szolgálati ideje alatt már több ezer esethez kivonult.

Hogyan zajlik a kivonulás, ha érkezik egy riasztást?

– 24 órás ügyeleti rendszerben dolgozunk és, ha ilyenkor megérkezik a hívás, akkor azonnal indulunk. 120 másodpercünk van arra, hogy teljes védőruházatba öltözzünk, beüljünk a tűzoltóautóba és elinduljunk az esethez. Vonulás közben igyekszünk minél több információt szerezni arról, hogy mi vár ránk, majd, amikor megérkezünk egy gyors felderítés után elkezdjük a beavatkozást. Mindenkinek meg van a maga feladata –.

Gondolom voltak embert próbálóan nehéz helyzetek is. Hogyan tudod ezt kezelni, volt olyan, hogy valamit nem tudtál elengedni?

– Voltak, persze, de olyan sosem, hogy nem tudtam volna elengedni. Szerencsére a tűzoltóságon jó csapatunk van, ki tudjuk beszélni magunkból a dolgokat. Gyakorlatilag egymás pszichológusai vagyunk –.

Három éve már a lakóhelyeden, Sárszentmihályon egy önkéntes tűzoltó egyesület szakmai vezetője is vagy. Jut idő azért a kikapcsolódásra is a hivatásos és az önkéntes tűzoltói teendők mellett?

– Számomra a tűzoltói lét nem munka, hanem hivatás. Éppen ezért nem érzem azt, hogy nekem ebből elég, persze azért én is szoktam pihenni. A másik legfontosabb a támogató háttér, amit a családomtól kapok. Ha ők nem támogatnának úgy, ahogy azt teszik, akkor nem tudnám ezt így csinálni. Ami pedig a Sárvíz Tűzoltó Egyesületet illeti, nagyon büszke vagyok arra, amit eddig elértünk. A Fehérvári Tűzoltó Egyesület nagyon sokat segített az indulásunkkor, de a településünk polgármestere is sokat tesz azért, hogy működhessünk és fejlődhessünk. Jelenleg 14 fős az egyesületünk és Sárszentmihályra, Úrhidára, Szabadbattyánra, Sárkeszire, Tácra és Székesfehérvárra vonulunk ki, ha szükség van ránk –.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában