Az eszköz életet menthet

13 órája

Újabb segítséget kapott a fehérvári lakástűzben súlyosan megsérült lány (videó)

Életet menthet a készülék, amelyet Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke adott át a júliusi lakástűzben súlyosan megsérült fiatal lány családjának pénteken. A tűz első jele a füst, ezért az otthonokba felszerelt füstérzékelők életet menthetnek. Az eset ismét felhívta a figyelmet az eszköz fontosságára, és helyi szinten újabb kezdeményezések láttak napvilágot.

Gombor Lili

Fotó: NZP / Fejér Megyei Hírlap

Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke kezdeményezte, hogy a júliusi székesfehérvári lakástűz lakástűzben súlyos sérüléseket szenvedett lány családja hozzájuthasson egy füstérzékelőhöz, amely megelőzhette volna a tragédiát. A szakember szerint a baleset is elkerülhető lett volna, ha a lakásban van füstérzékelő, ugyanis a tűz első jele a füst,  így ez adja a leggyorsabb jelzést arról, hogy baj van. 

 

Máig hallja a tűz ropogását

A füstérzékelő eszközt a megsérült lány édesapja, Kracsun Zsolt vette át lánya helyett Koppán Viktor Dávidtól, ugyanis  a lány máig hallja a tűz ropogását, és nem szereti felidézni az akkori eseményeket. 

Kracsun Zsolt megköszönte a készüléket és a kezdeményezést, valamint a baleset kapcsán elmondta, hogy lánya nemcsak a lélekjelenlétének köszönheti azt, hogy túlélte a tüzet, hanem annak is, hogy kisgyermekkora óta sportol. Meneküléskor az ablakpárkányon állva és a külső csatornába való kapaszkodás közben volt elég ereje felmérni azt is, hogy megvárja-e az ablakon kizúduló tüzet, vagy megpróbáljon ráugrani az alatta elterülő bokorra. Az ugrást választotta, és abba a bokorba ugrott, amelyről pár nappal korábban beszélgettek a családjával egy film kapcsán, hogy ha menekülni kellene, akkor el tudná-e érni azt a bokrot.

Kracsun Zsolt családja nevében vette át a füstjelzőt Koppán Viktor Dávidról
Fotó: NZP / FMH

 

Felkarolják a kezdeményezést

Viza Attila tanácsnok, a palotavárosi lakótelep önkormányzati képviselője, aki szinté tűzvédelmi szakember, az önkormányzat részéről ígéretet tett arra, hogy Koppán Viktor Dávid kezdeményezését felkarolják: kezdeményezik, hogy a panelházakban magányosan élő és idős emberek, de akár családok is hozzájuthassanak füstérzékelő készülékekhez, hiszen az eszköz nemcsak a saját lakásukat védi meg, hanem a környezetüket is. Egy lakótelepi lakástűz ugyanis nagy veszélyt jelent a környező lakásokra is, a júliusi lakástűz során további négy lakás vált lakhatatlanná. 

A lány és családja nagyon hasznosnak tartja a füstérzékelőt és használni fogják. Az édesapa elmondta, hogy az eset után tudta csak meg, mennyi barátja is van valójában, annyi segítséget kapott tőlük. Pont emiatt úgy érzi, hogy a füstérzékelőkkel kapcsolatos kezdeményezésbe neki is be kell szállnia, így ő is vásárol ilyen eszközt, amellyel segíteni tud másnak is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában