Negyven éve készült

2 órája

Vezéri jurta a Királyok Parkjában Székesfehérváron (videó)

Három éve, minden alkalommal felállítják a népművészeti különlegességet.

Bokányi Zsolt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogyan azt már korábban is megírtuk, ismét felállították azt az 5.5 méter átmérőjű jurtát, amit a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület 40 éve készített. Szombaton délelőtt meg is csodálhatta minden érdeklődő a Gránátalma-díjas vezéri jurtát a Palotavárosban.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 Népi játszóház, kirakodóvásár és íjászat is várja az érdeklődőket a Királyok Parkjában a III. Jurta Napon. Viza Attila a terület önkormányzati képviselője elmondta, hogy minden évben, az utolsó nyári hétvégén nem csak a palotavárosiaknak, hanem valamennyi érdeklődőnek szeretnék megmutatni eleink hagyományát, és azt a régi építkezési vagy lakhatási formát, ami a nomád élet sajátossága volt. Aki részt vesz egy ilyen jurtaépítésben, az látja, hogy ez egy valóban nagy közösségi munka.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A látogatók megismerkedhettek azokkal az egyszerű kötözési módszerekkel, amivel stabilizálni lehet a jurtát – emelte ki Berta József, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület alapító tagja. A II. Jurta napon népművészeti vásár, kézműves bemutató. mesemondás, népi játékok és íjászkodás is volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában