Fiatal finn Fehérváron a FEHA19-nél

2024.07.24. 08:00

A Jokeritből érkezik a csatár

Legendás csapatból érkezik a FEHA19 idei harmadik új légiósa, aki nem veterán, de a tapasztalata már most sem kevés.

Szupkai Gábor

Santtu Hakanen a finn korosztályos csapatban

Fotó: Finn Jégkorong Szövetség

A 23 éves, ám tapasztalt és igen ponterős finn utánpótlás-válogatott center nem nagy világjáró, ezidáig csakis hazájában, Finnországban száguldozott a jégen. 2020 és 2022 között 43 Liiga-meccset vívott a HPK mezében, ahol ráadásként két két BL-találkozón is jégre lépett. A legutóbbi két szezonban a KOOVEE szerepelt, de a székesfehérváriakhoz a korábbi KHL-csapattól, az önmagát a finn másodosztályból visszaépíteni kívánó Jokerittől érkezik. Hakanen a pályafutása 154 másodosztályú összecsapása során 33 gólt lőtt és 56 gólpasszt jegyzett. A finn légiós a FEHA19 harmadik új külföldi játékosa.

A 23 éves csatár korosztálya azon kevés játékosa közé tartozott, aki az U16, az U17, az U18 és az U20 korosztályban is viselhette a címeres mezt: 56-szoros utánpótlás válogatottnak mondhatja magát. Az Etelä-Pirkanmaan Kiekossa csapatában kezdett jégkorongozni, majd nyolc évesen a Kiekko-Ahmaan együttese igazolta át, ahol a 2013/14-es idényben a klub az év utánpótlásjátékosának választotta. Rögtön felfigyelt rá Finnország egyik büszkesége, a HPK, így a 2015/16-os szezontól már az ő mezükben riogatta az ellenfeleket. Minden korosztályban a legponterősebb játékosok közé tartozott, 2019/20-ban ő lett a juniorok házi pontkirálya. Mindössze 19 esztendősen be is mutatkozhatott a felnőtt csapatban, ráadásul a Bajnokok Ligájában. A felnőtt jégkorongba a HPK partnercsapatában, az FPS-ben kóstolhatott bele a 2020/21-es idényben, majd 15 találkozót követően visszahívta a HPK, a finn élvonalban 2020. december 30-án mutatkozott be, majd hamarosan megszerezte első gólját is.

Első finn élvonalbeli szezonjában 31 fellépésén újoncként 5 gólt és 2 asszisztot írtak a neve mellé, a következő kiírásban 12 mérkőzés jutott neki az első osztályban a HPK keretében, mindeközben a másodosztályú FPS kölcsönjátékosaként gyűjthette a felnőtt mezőnyben a tapasztalatokat, ahol 37 meccsen 25 pontot szorgoskodott össze. 2022 nyarán a KOOVEE szerződésajánlatára bólintott rá, két idény alatt 89 találkozón 54 pontot jegyzett, és 2022/23-ban a rájátszás házi gólkirálya lett. Idén tavasszal a playoffra a legendás neves Jokerit Helsinki igazolta le, 13 fellépésén 5 ponttal segítette a nagy múltú együttest.

Santtu Hakanen minden bizonnyal érdemben hozzá fog majd járulni a FEHA19 fiataljainak előrelépéséhez, valamint a csapat eredményességéhez.

– A legutóbbi idényem nem a legjobban sikerült. Elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam magam külföldön, megismerjek egy új kultúrát és egy másik bajnokságot. Vártam a megfelelő lehetőségre, amikor is az ügynököm tájékoztatott a FEHA19 érdeklődéséről. Beszéltem Vesa Viitakoskival és Tokaji Viktorral is, meséltek a klubról, a csapatról, a ligáról, elmondták, hogy fontos szerepet szánnak nekem, húzóemberként számítanak rám, aki a szoros mérkőzéseket el tudja dönteni és segíteni tud a fiatal játékosoknak. Megtetszett a lehetőség, ez egy remek kihívás számomra, izgalmas, új kezdetnek ígérkezik a pályafutásomban. Egy volt csapattársam, Joonas Uimonen játszott már a ligában, váltottam vele is pár szót, és csak a legjobbakat mondta a bajnokságról és az országról. Magamat egy kétirányú centerjátékosnak jellemezném, aki a támadásból és a védekezésből is kiveszi a részét. A korábbi edzőim általában rendszeresen jégre küldtek, ha szoros meccsek végén meg kellett tartani a vezetést. A korongbedobásokat általában jó százalékban el tudom hozni. Amiben mindenképp fejlődni szeretnék, az a korcsolyázás, valamint többet szeretnék lövésekre vállalkozni és ezeket egyre jobban kivitelezni – nyilatkozta Santtu Hakanen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában