Pénteken következik a visszavágó a Gáz utcában

15 órája

Tizennyolc ponttal kell nyernie az Alba kosárcsapatának

Kedden este, a szlovákiai Privigyén 17 pontos vereségbe szaladt bele az Alba Fehérvár férfi kosárcsapata. Pénteken este, 18 órakor igyekeznek ledolgozni a hátrányt. A helyzet roppant nehéz, de nem reménytelen.

Horog László

A fehérvári kosarasok (fehérben) fájó vereséggel kezdték a selejtezőt a szlovákiai Privigyén

Forrás: BC Prievidza

Nem indult jól a koronázóvárosiak idei szereplése a nemzetközi porondon, Alejandro Zubillaga tanítványai a májusi, bajnoki bronzérem nyomán léphettek ki ismét a nemzetközi porondra. A FIBA Europe Cup idei sorozatán selejtezőzni kényszerül az utoljára 2017-ban hazai bajnok együttes, az albások a szlovákiai Privigyén kedden este szenvedtek meglepő különbségű, 102-85-ös vereséget.

Érdemes egy évet visszamenni az időben: a Fejér vármegyeiek egy éve is indultak a sorozaton, akkor nem kellett selejtezőzniük az Európa-kupában. Azonnal a csoportkörben kezdtek, ráadásul könnyített feltételekkel, október végén. A három héttel korábban kitört palasztin-izraeli háború miatt a többi, szentföldi csapathoz hasonlóan a Bnei Ofek Dist Herzlija is visszalépett a sorozattól, a nemzetközi szövetség velük szemben támasztott elfogadhatatlan feltételekre hivatkozva. Való igaz, az izraeli kluboknak hazai meccseiket Cipruson kellett volna vívniuk, egy nappal a derbi előtt érkezni, a találkozó másnapján, azonnal távozni, amit a Herzlija sem vállalt, nem óhajtották napjaik jelentős részét a levegőben tölteni, fárasztó utazással, minden mérkőzésre. így maradt a kalapban a bolgár Balkan Botevgrad és a portugál Sporting Lisbon. Miután az Alba két vereséggel nyitott, 83-79-re kikapott Lisszabonban, majd otthon 88-78-ra a bolgároktól, ezzel el is dőltek a továbbjutással kapcsolatos kérdések. A luzitánokat 106-102-re verték a Gáz utcában, aztán a Balkan hazai pályán is jobbnak bizonyult, 85-79-re, a fehérváriak elköszöntek a csoportkörben.

Most viszont oda igyekeznek. A keddi, privigyei vereség után két és fél napjuk marad arra, hogy összekapják magukat. A hazaiak amerikai légiósai remekeltek, ami nem volt elmondható a fehérváriak összes, tengerentúli vendégmunkásáról. A fazonszabász David Nichols és a palánk alatt Jeriah Horne ugyan megtette a magáét, azonban Andrew Smith gyorsan kivált a játékból, kiállították a fegyelmezetlen sportembert. Főként a védekezéssel akadtak gondjai a látogatóknak, akiknek fel kell kötniük a nadrágjukat az Alba Regia Sportcsarnokban. A küldetés egyáltalán nem lehetetlen, de a keddinél nagyságrendekkel jobb játékkal.

A fehérváriak katalán trénere, Alejandro Zubillaga érthetően nem volt elégedett az első mérkőzést követően. „Beszéltünk a meccs előtt a taktikáról, az érzelmek kezeléséről, sajnos az odavágón, semmi sem valósult meg abból, amit elterveztünk. Olyan karaktert mutattunk, amilyet nem szeretnénk a továbbiakban. Soha semmit sem adok fel, az előző évadban sokszor nyertünk otthon húsz pontnál is többel, pénteken megint megpróbáljuk. Nagyon remélem, ezúttal is sikerül.”

Az Alba irányítója, a nyáron, Sopronból szerződtetett David Nichols volt a látogatók legjobbja az első összecsapáson.

—Természetesen sokkal jobb eredményre számítottunk. Nehezen indult a mérkőzés, aztán mindig sikerült visszakapaszkodnunk. A harmadik negyed végén egyenlítettünk is, majd a Prievidza csinált egy 11–0-s rohamot. A végén az volt a cél, hogy tíz pont körül maradjon a különbség, ami nem jött össze, mert az utolsó fél percben nagy hibákat követtünk el. Otthon igyekszünk javítani.

A fehérváriak tavaly ősszel több mérkőzésen remeklő, fiatal irányítója, Kass Balázs is bízik abban, hogy sikerül 18 pontos diadalt aratniuk, amit továbbjutást érne.

— A meccs után magunkba néztünk, átbeszéltük, miben hibáztunk, mit kell elsősorban kijavítanunk, miben kell leginkább fejlődnünk. Úgy gondolom, enerváltam kezdtünk és ez kihatott egészen az utolsó percig, bár akadtak jó momentumok, nem volt bennünk elég tűz. Az Európa-kupában nincs légiós szabály, a Prievidzának hat légiósa van, valamint három válogatott játékosa, tehát erős a keretük. A hét eleji meccs már a múlt. Úgy gondolom, a keddi eredmény nem tükrözi a valós erőviszonyokat, szerintem mi jobb csapat vagyunk. Az hazai visszavágón 18 ponttal kell nyernünk, hogy biztos legyen a továbbjutásunk. Ha ez esetleg nem sikerül, információim szerint nem biztos a búcsúnk, a társakkal beszéltük, a hírek szerint a selejtezőben érdekelt 14 csapatból 10 jut tovább, szerencsével ott lehetünk közöttük. De ez csak szóbeszéd. Pénteken mindenképpen maximális akarattal és tűzzel lépünk pályára, mindent megteszünk a továbbjutásért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában