Hírek

2010.09.07. 06:56

Körös és Ladány nevű települések 6. országos találkozója Nádasdladányban

Az első körben mi, nádasdladányiak voltunk az utolsók, akik megrendezték ezt az évenként más településen megtartott ünnepi eseményt. A küldöttség ígéretet tett, hogy bár a kör bezárult, de kezdjük elölről.

Siki Szabolcs

 

Szeptember 4-e reggel 8 óra. A faluközpontban már látni lehetett a mi nyugdíjas klubos tagjainkat a tőlük megszokott szép öltözetben. Várták az érkező vendégeket. Kik közelebbről, kik távolabbról jöttek, hiszen az ország minden szegletében találni Körös vagy Ladány névvel települést. Még határainkon túl is.

Első helyszín a Nádasdladány központjában található Római katolikus templom, harangja hangja hívta a vendégek sokaságát és természetesen a helyi lakosokat is. Nem csak a találkozó miatt kezdtünk a templomban, hanem mert ez évben 125 éves a templom, ahol még zászlószentelés is volt. A nádasdladányi nyugdíjas klub frissen készített zászlaját szentelték falunk két felekezetű egyházának elöljárói, mert ökumenikus istentiszteletet  tartottak.

Ezt követően elsétáltunk a promenádon át a tornacsarnokhoz, mert a hozzánk látogató települések fellépői és a vendégfogadó csoport is itt mutatta be kulturális műsorát. Köszöntések sora vette kezdetét, előtte megemlékeztek arról az emberről, aki mindennek a kitalálója volt: Kiss Béla körösladányi klubvezető.

Buzás Lajosné, anNádasdladányi nyugdíjas klub vezetője,Varga Tünde polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Radács Béla, a nyugdíjasok baráti szövetségének Fejér megyei elnöke köszöntötték a tisztelt egybegyűlteket, majd a vendég csapatok szalagot kötöttek a zászlóra. Magukkal hozták a vándor zászlót, ami most egy évig a mi vendégünk, a következő évben visszük magunkkal, hogy átadhassuk ismét annak a településnek, ahol megrendezik a találkozót.

Következő lépésként már a szórakozásé, szórakoztatásé volt a főszerep, hiszen a csoportok változatos műsorszámokkal örvendeztették meg a közönséget. Volt vers, hangszeres szóló, táncos paródia, népdal, nóta, a kulturális blokkot a Sárrét népi együttes műsora zárta.

Ebéd után kis séta, amelynek állomása a Nádasdy-kastély volt.
Ez idő alatt a polgármesteri hivatalba indultak a polgármesterek és a klubvezetők, hogy megbeszéljék a soron következő teendőket. Mivel az első hat állomásos kör végére értek, hogyan tovább?
A községházán Radács röviden szólt a megjelentekhez, ismertetve a Fejér megyei és a nádasdladányi kapcsolatokat.

Babják Péter mezőladányi klubvezető külön említést tett arról, hogy mennyire jó dolog az ilyen találkozások létrejötte, hiszen olyan helyekre is eljuthatnak, amelyekről még nem is hallottak.

A megbeszélés után ők is csatlakoztak a kastélyban lévőkhöz. Itt elsőként a színpadon Bányai Balázs történész ismertette a Római katolikus templom történetét, és pár mondatban a kastélyról is szót ejtett. Ezután a nádasdladányi hittanos diákok színdarabját láthattuk, amelyben Szent Ilona legendáját mutatták be. Ezt követően a nagyberki fiatalok a Jézus Krisztus szupersztár című musicalből adtak elő részleteket. Egész nap kísértett bennünket az esős idő, ezért a záró számra már a kastély nagy szalonjában került sor. Végezetül az óriás kétszintes torta látványa, majd íze kápráztatta el az ott lévőket. Talán ennél szebb záró kép nem is kell egy ilyen eseményhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!