Hírek

2012.11.06. 07:18

Az ezerjónak ezer arca van, bármit kihoz belőle a jó borász

Mór - Az ország legkisebb borvidékének tradicionális szőlőfajtája az ezerjó. A hagyomány pedig kötelez - tartja Bozóky István, az egyik leghíresebb helyi borász.

B. Kiss László

Idestova ötven esztendeje foglalkozik szőlővel, borral Bozóky István. Tanult szakmáját először a szocialista nagyüzemben űzte, aztán  feleségével, Mónikával 1991-ben alakították meg a családi vállalkozást, a Bozóky Pincészetet. A  stílusosan  a móri Pince utcában található pincéjükben nem csupán borkóstolásra nyílik a vendégeknek lehetősége, de berendeztek itt egy kis múzeumot is, ahol a szőlőszet-borászat számos tárgyi emlékét - öreg présektől régi boroscímkékig - bemutatják a látogatóknak. A présház alatt négy  pinceág húzódik, ahol a bormúzeum is található: a közelmúlt évjáratai mellett az  elmúlt 30-35 esztendő legjobb borait kóstolhatják itt meg az ínyencek. A móri borvidék nem véletlenül az ezerjóról nevezetes. A  valóságos hungarikumnak számító fajta itt adja a legfinomabb nedűt. Bozóky István is esküszik a tradicionális helyi fajtára. Az ezerjónak ezer arca van - mondja. Lehet száraz, vagy éppen félszáraz, de desszertnek is kiváló az  ugyancsak ezerjóból  készült  jégbor, aszú vagy töppedt szőlőből készült bor. 

A borokat egyébként  már jó  ideje a fiuk, Péter készíti, aki gyerekkora óta szüleivel közösen műveli, gondozza a szőlőterületeket  - meséli Bozóky István. A családi pincészet kizárólag palackozott  nedűt árul. Boraik immár nem csupán exkluzív éttermek és vinotékák kínálatában található meg, de az egyik multinacionális nagyáruház-lánc polcain is. A Bozóky Pincészet tevékenységét nem csupán a borbarátok, hanem a szakma is elismeri. 2000-ben a Magyar Zászlósborok Rendjétől aranykelyhet kaptak az ezerjó termesztése terén elért eredményeik elismeréseként, és tavaly nyerte el a pincészet - immár harmadszor-  Mór önkormányzatától az Év ezerjó bora kitüntető címet. 

Az Országgyűlés július 12-én elfogadta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló CXXVI törvényt, amely augusztus 1-jétől hatályos. A törvény kötelező tagságot ír elő az agrárszektor és az élelmiszeripar valamennyi szereplőjének a hamarosan kiírandó országos kamarai választások nyomán létrejövő új agrárkamarában. Kérjük, a leendő tagok legkésőbb november 30-ig jelentkezzenek be a nyilvántartásba a Magyar Agrárkamara holnapján (www.agrarkamara.hu), a regisztrációs felületen. A kitöltésben segítenek a kamara tanácsadói és a falugazdászok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!