Hírek

2017.03.16. 20:05

Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajztudóst köszöntötték Fehérváron

Fehérvár-Budapest - Magyarország köztársasági elnöke Kossuth Nagydíjat adományozott Kallós Zoltán néprajztudósnak, népzenegyűjtőnek, akit Fehérváron köszöntöttek.

FMH-információ

A magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést az idén 91. születésnapját ünneplő néprajzkutató tegnap vette át az Országházban. A Fehérvárhoz több szállal kötődő Kallós Zoltánnak csütörtök délelőtt a város korábbi és jelenlegi polgármestere, fehérvári barátok, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai, növendékei gratuláltak. A köszöntésre a Kallós Zoltánnal nagyon hosszú ideje baráti kapcsolatot ápoló Illyés család otthonában került sor.

Kallós Zoltán kapta idén a Kossuth Nagydíjat Fotó: ÖKK

Cser-Palkovics András jelenlegi és Balsay István korábbi polgármester is köszöntötte az ünnepeltet. A március 26-án 91. születésnapját ünneplő Kallós Zoltánnak a fiatalok egy népdalcsokorral is kedveskedtek. A Kossuth Nagydíjjal kapcsolatban szerényen annyit mondott: "Nem számítottam én semmilyen kitüntetésre azért, amit csináltam. Eszembe sem jutott annak idején, hogy én ezért még kitüntetést is fogok kapni valaha az életben."

A Kolozs megyei Válaszúton született Kallós Zoltán a Bartók és Kodály utáni népművészeti mozgalom erdélyi tevékenységének kiindulópontja. Hat évtizede áll szoros szakmai, baráti kapcsolatban fehérvári tudósokkal, művészekkel. E kapcsolatnak is köszönhető a fehérvári néptánc- és népzenetanítás, valamint a táncházmozgalom kivirágzása. 1992-ben hozta létre a nevét viselő, oktatási és közművelődési tevékenységet végző alapítványt.

A Nemzet Művésze számos díjjal büszkélkedhet. Oktató-nevelő hatása rendkívüli jelentőségű, fiatalok tömegeivel ismertette és szerettette meg a magyarság egyetemes értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!