csatornázási gondok

2019.05.10. 14:15

Négy települést szolgál ki a korszerű ráckeresztúri tisztító

Évtizedes gond oldódott meg a négy település szennyvizét magába fogadó tisztítómű bővítésével a térségben. Az 1,2 milliárd forintos beruházás során az igények szerint vehetik igénybe a csatornaszolgáltatást.

Zsohár Melinda

Hosszú évek óta keresték a megoldást a polgármesterek Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A beruházás martonvásári tájékoztatóján megjelentek az érintett települések polgármesterei, de nemcsak a szokás szerint, hanem mert valóban erősen neuralgikus ügy végére tehettek pontot az EU-támogatású projekt megvalósulásával. Martonvásár alpolgármestere, Horváth Bálint számos lakossági fórumon válaszolt az elmúlt években a gyakran feltett kérdésre, hogy az épülő-fejlődő Martonvásár új lakóparkjában és társasházaiban miért nem tudnak a csatornahálózatra rácsatlakozni.

Hosszú évek óta keresték a megoldást a polgármesterek
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Tóth Béla gyúrói és Juhász Csaba tordasi polgármesterek röviden szintén összefoglalták, hogy a 2000-es évek óta miként keresték a megoldást településeik teljes csatornázásáért, ám forráshiány és egyéb problémák miatt ez egyre húzódott. A tervek szerinti két ütemből csupán az első valósult meg akkor, megépült Ráckeresztúron a szennyvíztisztító telep, amely szinte azonnal kicsi lett az igényekhez képest.

A mostani, új telep nagyobb, korszerűbb, új technológiája révén kifogástalan tisztított vizet bocsát ki a Szent László-patakba, tájékoztatott Szentes-Mabda Katalin, Rác­keresztúr polgármestere. Rácskai András osztályvezető és Nagy András bicskei szennyvíztelep-vezető a működtető Fejérvíz Zrt. képviseletében elmondták: a ráckeresztúri létesítmény naponta 1600 köbméter szennyvizet képes fogadni a zárt csatornahálózaton keresztül, s 130 köbméter szippantott anyagot tisztításra. Az újabb csatlakozni kívánókat is fogadni tudja immáron a rendszer, nincs akadálya a gazdaságos és 21. századi környezettudatos működtetésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában