Kultúra

2016.11.29. 11:58

A Nemzetiben is fellép a kincsesbányai színtársulat

A Nemzeti Színházban januárban lép föl a kincsesi színtársulat. Nagy szó ez, annál is inkább mert nincs négy hónapja, hogy – Tótágas néven – megalakultak.

B. Kiss László

Idén tovább folytatódik a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztését célzó Pajtaszínház program. A Nemzeti Művelődési Intézet ezúttal 19 megye 19 településén hív életre amatőr színjátszó köröket, a Magyar Teátrumi Társaság színész-drámapedagógus mentorai pedig felkészítik őket egy színházi produkció megvalósítására. A programot ezúttal is a Pajtaszínházi Szemle fogja zárni a Magyar Kultúra Napja előtt tisztelegve, 2017. január végén, a Nemzeti Színházban. Fejér megyét Kincsesbánya amatőr színtársulata képviseli.

A kincsesbányai Tótágas Színtársulat december 10-én mutatja be a település lakóinak a közösen kiválasztott, és a Magyar Teátrumi Társaság által delegált mentor, Kozáry Ferenc segítségével színre vitt darabot, Szabó Szilvia Mosoly nagyanyó megmentése című zenés mesejátékát.

Fotó: Tótágas Színtársulat

– Nagy lelkesedéssel fogadtuk a projektbe való bekapcsolódás lehetőségét. Régi nagy álom volt a településen egy színjátszó csoport létrehozása. Amikor meghirdettük községünkben a projektet, nemcsak a darabban játszani akaró színészjelöltek jelentkeztek, hanem legalább annyian ajánlották fel egyéb területen a segítségüket például jelmezek varrásához, díszletek építéséhez. Igazi települési összefogás kezdett körvonalazódni a darab körül – meséli Murányi Mariann, a társulat vezetője.

– Szeptember 9-én zajlott le az első, felnőtt színjátszó csoportot megcélzó, alakuló összejövetel, melyen rögtön kiválasztottunk egy bohózatot a megadott listából, a megjelent szereplőkre alapozva. A következő „castingra" viszont már más karakterek és gyerekek is jelentkeztek, így immár a teljes stábra konkretizálva egy mesejáték mellett döntöttünk – avatott be a részletekbe Murányi Mariann.

– A darab különlegességét az adja, hogy a felnőtt szerepeket – Mosoly nagyanyó, Cicelle tündér, Hideglelős Fekete Boszorka, Kapitány, Törpe – valóban felnőttek, a gyermekszerepeket pedig gyermekek alakítják, illetve egy 18 éves fiatalember – a szakállát beáldozva – játssza a 10 éves Peti szerepét. A választás és a december 10-re kitűzött bemutató egyben a település lakói számára „karácsonyi ajándékául" is szolgál. Műfaja ellenére kicsiknek és nagyoknak egyaránt fontos mondanivalóval rendelkező történetet választottunk. Generációkat összefogva, amatőr szinten, de örömszínházat csinálunk! – fogalmaz a társulat vezetője, aki így folytatta:

„Színtársulatunk életébe október elején forgószélként érkezett Kozáry Ferenc, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze, a Magyar Teátrumi Társaság által felkért mentor. Kis csapatunkkal pillanatok alatt összhangba került, tapasztalatával, ötleteivel jelentős mértékben lendített a produkción. Tanított színpadi mozgást, retorikát, teljes átéléssel és aktívan segítette a társulatot a legapróbb részletek kidolgozásában is, begyakoroltatva az egyes mozzanatokat, sokrétűen fejlesztve minden egyes alkalommal a vegyes korosztályú csoportot."

A színtársulat valamennyi tagja nagy izgalommal várja a Nemzeti Színházban tartandó bemutatót, ahol egyedül képviselik majd Fejér megyét. A produkciókat szakértő zsűri értékeli majd.

Addig azonban még előttük áll a számunkra talán legfontosabb feladat, a legnagyobb kihívás: december 10-én, 17 órakor otthon, a kincsesbányai művelődési ház színpadán kell megannyi ismerős előtt bizonyítani!

– Szeretnénk, ha nagyszerű este szerezne a közönségnek a rengeteg munkával, összetartással és akarattal létrejött kis előadásunk, s sikerülne visszavarázsolni a mosolyt mindenki arcára! – mondta el a feol.hu-nak Murányi Mariann.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!