Kultúra

2017.03.25. 18:10

Gagarint Dunaújvárosban fotózta le - több évtizede készít képeket Perényi doktor

Perényi István nyugalmazott állatorvosnál az ötvenes évek óta mindig kéznél van egy fényképezőgép. Fotói anekdoták forrásai, amelyek egy elmúlt rendszer mindennapjainak szűrt levegőjét is megidézik. Fényképein Gábor Miklós, Indira Gandhi, Jurij Gagarin.

Majer Tamás

- Ez a Béke Téri Általános Iskola, amikor még ott állt a Bory-féle Püspök-kút. Erről van egy mesém - fogott a képekhez tartozó történetekbe Perényi doktor, akinek ötvenhatos visszaemlékezéseit a múlt hónapban a Szent István Király Múzeumban jegyeztük fel és adtuk közre. Akkor egy 1956-os októberi, székesfehérvári kép mellé helytelenül írtuk az ő nevét. Pedig híres ötvenhatos, fehérvári fotósorozata, amely a Városháza erkélyéről kilőtt Justitia-szobor történetét helyezi a középpontba. Jellemző, hogy csak a nyolcvanas években kaptak először kiállítóteret e felvételei.

Perényi Istvánnak szenvedélye a fényképészet. Ma is aktívan fotózik Fotó: Molnár Artúr

De vissza a történethez. Kis híján itt, az iskolát fotózva tartóztatták le kémkedésért:

- A vasútállomás lépcsőjén álltam, az iskolát és a parkot fotóztam egy Praktika géppel. Velem volt a 125-ös Danubia motorom. Odajött hozzám egy rendőr, s kérdezte, mit csinálok? Én csodálkoztam, mert nyilvánvaló volt, fényképezek. Ezt is válaszoltam neki. "Nem tudja maga, hogy az állomás területén tilos fényképezni?" - kérdezte. Mondtam neki, hogy tudom, de én háttal állok az állomásnak, az iskolát fényképezem.

A rendőr azonban hajthatatlan volt, készült is bevinni a doktort, akit azonban nem hagyott cserben a humorérzéke, gyorsan felajánlotta a fakabátnak, pattanjon fel mögé a motorra, majd ő beviszi kettőjüket a rendőrségre.

- Olyan nincs, tolja a motort! Az állomástól a Szabó Palotáig toltam is, ő meg ballagott mellettem lassacskán - folytatódik a történet. Egyszer azért csak beértünk, fölvitt az emeletre, majd egy irodában leültetett. Vártunk. Megjelent egy kihallgató elvtárs, hozott magával egy dossziét. Kinyitotta, sorolta a kérdéseit, közben egyeztette a válaszokat a papírjai között. Akkor jöttem rá, hogy nekem itt, a Szabó Palotában, dossziém van"

Fotók: Perényi István

Emellett persze százszámra vannak még a doktor otthonában régi, fehérvári képek. A Fortepan.hu is megirigyelhetné.

- Két mázsa fénykép van a szekrény mögött - fogalmazott, s persze albumok, mappák, negatívok a lakás minden szegletében. Emitt egy filmfelvétel pillanatképe.

- Ott Gábor Miklós egy - a háború alatt játszódó - magyar filmben, szerepe szerint mint orvos bújtatta és látta el az orosz híradóst játszó Tatjana Szamojlovát.

Az 1961-ben elkészült Alba Regia című filmről van szó, amelyet Szemes Mihály rendezett, olyan színészek is játszottak benne, mint Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Váradi Hédi, Bodrogi Gyula.

- Tatjana majd megfagyott a forgatás szüneteiben. Bizonyos jeleneteket éjjel vettek föl. A Lépcső utcában laktunk ekkor, mellettünk is forgattak, anyám az ablakból adta ki neki a forró teát.

Más hírességeket is lencsevégre kapott Perényi doktor a pályafutása során. Az egyik legnagyobb "fogás" talán Indira Gandhi volt. Az 1984-ben meggyilkolt indiai miniszterelnök asszony első hivatali ciklusa alatt, 1968-ban járt Székesfehérváron. Éppen azt a TSZ-t látogatta meg, amelynek állatorvosa Perényi István volt. Gandhi becsületére vált, hogy végigment az elletőn, ahol harminc anyakoca sorakozott. S bár nagy rend, tisztaság jellemezte a szakaszt, hiszen a protokoll szerint nagyon készültek a szövetkezetben, azért a disznók szaga penetráns maradt. A Gandhival tartó indiaiak orrukat befogva várakoztak az elnökükre, aki viszont zokszó nélkül állta a sarat.

A híres szovjet űrhajóst, Jurij Alekszejevics Gagarint Dunaújvárosban fotózta le, a szálloda előtt. Ehhez is tartozik egy anekdota:

- Solt felé tartottam a Trabantommal, az évszám 1961. Augusztus volt. Akkor este mégis olyan rettenetes köd ereszkedett alá, hogy úgy döntöttem, megállok. Szobát kértem az Arany Csillagban, az autót a szálloda előtt hagytam. Nem volt ott több autó egy se. Kora reggel zörgettek, dörömböltek. Kiabálva kérdezték, hogy enyém-e a Trabant. Igen, feleltem. Utasítottak, hogy azonnal vigyem onnan, mert jön Gagarin, útban van a kocsi! Fölkaptam a ruhámat, lementem, beültem az autóba, próbáltam indítani, de semmi, meg se moccant. Közben a tömeg meg csak gyűlt: várták Gagarint. Jöttek megint a rendőrök, nézték, mi a helyzet. Üljön be, majd eltoljuk mi, mondták végül"

Így esett, hogy a Csajkán érkező űrhajóst megelőzve, egy Trabant Combiban, rend-őrök izomerejétől hajtva, egy fehérvári állatorvos, Perényi István vonult el a felsorakozott tömeg előtt.

- Betoltak egy mellékutcába. Fölszaladtam a szobámba - mindig volt nálam fényképezőgép -, még pont odaértem az ablakba, amikor nagy éljenzés közben áthajtott Gagarin a szálloda előtt. Ezt a pillanatot őrzi a felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!