Kivizsgálás

3 órája

Felfüggeszthetik Dobrev Klára mentelmi jogát

Gyurcsány Ferenc feleségét még márciusban perelte be Áder János húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária. A bíróság most indítványozta az Európai Parlament elnökénél, hogy Dobrev Klára mentelmi jogát függessze fel. Az Európai Parlament Jogi Bizottság vizsgálja majd az indítványt – írja a Magyar Nemzet.

MW

Dobrev Klára (j), a DK EP-képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-á

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A cikk arról számol be, hogy a bíróság felfüggesztette a rágalmazás vétsége miatt Pölöskei Gáborné Áder Annamária által Dobrev Klára ellen indított büntetőeljárást és indítványozta az Európai Parlament elnökénél, hogy a politikus mentelmi jogát függessze fel. Ez a bíróság augusztus 29-i keltezésű végzéséből derült ki, amely az Index birtokába került. 

Az előzményekkel kapcsolatosan a Magyar Nemzet felidézi, hogy 

Áder János testvére még ez év márciusában tett magánindítványként feljelentést nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt Dobrev Klára ellen, mivel a politikus azt állította, hogy Pölöskeiné Áder Annamária is bűnös egy pedofilbotrányban, mondván a volt államfő húga a főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának a vezetőjeként tudott a bicskei pedofil igazgatóról, ennek ellenére mégsem tett semmit.

 Ezt a volt államfő testvére egyértelműen rágalmazásként értelmezte, mivel a főosztály vizsgálata után, 2011. szeptember 28-án írásbeli feljegyzésben tájékoztatta a főjegyzőt és az aljegyzőt a bejelentésről, valamint arról, hogy az általa vezetett főosztály büntetőfeljelentés előkészítését kezdte meg.

A bíróság indítványát Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztésére az Európai Parlament elnöke plenáris ülésen jelenti majd be, az indítványt pedig a Jogi Bizottsághoz utalja. A bizottság az Európai Parlament eljárási szabályzata alapján a kérelmet „haladéktalanul, de összetettségére figyelemmel” vizsgálja majd, időbeli korlát nélkül.

Dobrev Klárát meghallgatja majd a bizottság, lehetősége lesz előterjeszteni az általa a tárgyhoz tartozónak ítélt bármely iratot vagy egyéb írásos bizonyítékot, de ezenkívül nem vehet részt a mentelmi joga felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló kérelemmel kapcsolatos vitán.

Az eredeti cikket a további részletekkel ITT olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában