Családtámogatás

2 órája

Hankó Balázs: egyszerűbben vehetik igénybe az otthonteremtési támogatásokat a speciálisan adózók és az őstermelők

Egyszerűbbé válik a csok plusz, a falusi csok és a Babaváró támogatás igénybevétele a speciálisan adózóknak és az őstermelőknek egy friss kormányrendelet-módosítás értelmében - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

MW

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában a gyermekvállalást és otthonteremtést segítő támogatásokról 2024. augusztus 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Hankó Balázs közölte, a speciális adózási formákból adódóan a bankok eddig a hitelbírálat során a bevételek 10-20 százalékát tudták figyelembe venni, a módosításnak köszönhetően ez az arány 50 százalékra emelkedik majd, továbbá a korábban elvárt két-három éves társadalombiztosítási jogviszony helyett elég lesz egy évet igazolni. 

Több tízezer potenciális támogatási igényről van szó, például a fodrászok, kozmetikusok, fotósok vagy a kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozók esetében

 - tette hozzá a miniszter. 

Hankó Balázs kiemelte: a kormány a jelenlegi, "gazdasági nehézségeket is magában rejtő" időszakban is fenntartja és bővíti a magyar családpolitika különlegességét jelentő családtámogatási rendszert, amelyben már mintegy 30 intézkedés valósult meg, és amelynek köszönhetően 2010 óta több mint 178 ezer gyermek született meg. 

A miniszter kitért arra is, hogy

 az idén bevezetett csok plusz igénybevétele kedvezően alakul, eddig több mint 15 ezren érdeklődtek, kilencezer hitelkérelemből pedig 6321-et el is bíráltak 164 milliárd forint értékben, azaz átlagosan 26 millió forint támogatási összeget kaptak a kérelmezők. 

A családokat segítő egyéb intézkedések közül Hankó Balázs megemlítette a szeptemberi családi pótlék, gyes és gyed előrehozott utalását a tanévkezdés megkönnyítéséért, az ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetést, valamint a tankönyvtámogatást, amelynek köszönhetően 1,2 millió diák 13 millió tankönyvhöz 15 milliárd forintos értékben jut hozzá térítésmentesen. 

A család és a munka közötti egyensúly támogatásáért pedig ismét igényelhető a bölcsődei elhelyezést segítő támogatás, amely a vidéken élő, munkába visszatérő családok esetében havonta akár 50 ezer forintos segítséget jelenthet 

- mondta a miniszter. 

A magyar családtámogatási rendszer tehát bővül, erősödik, annak érdekében, hogy Magyarország és a magyar nemzet családbarát legyen - hangoztatta Hankó Balázs. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában