Nemzetpolitika

2 órája

Potápi: több mint 227 ezer külhoni gyerek és fiatal kap idén támogatást a Szülőföldön magyarul programban

A Szülőföldön magyarul programban 227 159 külhoni gyerek és fiatal részesül idén támogatásban - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított óvoda avatásán Szlovéniában, a muravidéki Csentén (Centiba) 2024. augusztus 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

Potápi Árpád János közleményében kiemelte: a Szülőföldön magyarul program az egyik legfontosabb nemzetpolitikai program, amely óriási szerepet játszik abban, hogy a külhoni magyar gyerekek és fiatalok anyanyelvükön tanulhassanak a szülőföldjükön. 

Emlékeztetett: a támogatást a magyar kormány a 2002/2003-as tanév óta nyújtja. 

A bruttó 100 ezer forintos oktatási-nevelési támogatásra és a szintén bruttó 100 ezer forintos hallgatói támogatásra minden olyan külhoni gyermek és fiatal jogosult az óvodától az egyetemig, aki szülőföldjén magyar nyelvű oktatásban vesz részt. 

A Szülőföldön magyarul program az egyik legfontosabb nemzetpolitikai program, amely óriási szerepet játszik abban, hogy a külhoni magyar gyerekek és fiatalok anyanyelvükön tanulhassanak szülőföldjükön, ezáltal a jövőben is megmaradjanak magyarnak. Évi egyszeri támogatásról van szó, amelyet mindig az előző tanévre vonatkozóan kapnak meg a szülők, a hallgatói támogatás esetében pedig a fiatalok - tette hozzá. 

Potápi Árpád János kitért arra, hogy 

az idei felhívásra 237 296 kérelem érkezett, ebből 227 159-et fogadtak be.

A program újdonsága, hogy az idei évtől kizárólag elektronikus úton lehetett pályázatot benyújtani. A meghirdető nemzetpolitikai államtitkárság, a lebonyolító Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a külhoni szakmai partnerek mellett új partnerként lépett be a programba a Rákóczi Szövetség, amely a Szülőföldön magyarul program új felülete, a mipont.hu oldal működtetőjeként felel a program digitalizációjáért, egyszerűbbé téve a kérelmek benyújtását és közvetlen kommunikációt biztosítva a szülőknek, fiataloknak - ismertette. 

Potápi Árpád János közölte: 

az utalások jövő héten indulnak és a következő hetek folyamán, több ütemben valamennyi sikeresen pályázóhoz megérkezik a támogatás. 

Az államtitkár úgy fogalmazott: "Nem vagyunk akkora nemzet, hogy egyetlen magyarról is lemondjunk, ezért Magyarország kormánya a jövőben is mindent meg fog tenni a külhoni magyar közösségek támogatásáért."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában