Ráckeresztúr

2014.05.02. 09:10

„Éljen Május elseje” - Ráckeresztúri majális

Ráckeresztúr Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan, a Majálisi – vigadalomra főzőversenyt hirdetett.

Herkli Antal

Az idei május elsejére is, hívták a civil szervezeteket, és mindenkit, aki a főzésben:

Tiszteletre méltó áldozatát,

Mértéktartó fűszerhasználatát,

Kimondhatatlan főzésszeretetét,

Határtalan vidámságát, kívánta megmérettetni.

 

A vattacukor, fagylalt, teremfoci, és főzőverseny színesítette a május elsejei sokadalmat a ráckeresztúri sportcsarnok melletti füves területen. Arcfestésre volt bőven jelentkező. Kisebb és nagyobb lányok is éltek a pingálás adta lehetőséggel. Az egyik arcán virág, a másikét pillangó díszítette. Láttam az egyik kisfiúnak a pókember figurája tetszett a legjobban. Amint az ügyes kezek alkottak, addig türelmesen, nagy fegyelemmel ülte végig a talán csiklandós tortúrát. De megérte, mert a tükörből egy igazi pókfiú köszönt vissza.

A Darázsderék táncosainak bográcsában babgulyás rotyogott. A Szőlőfürt Egyesület aranylábú táncosai az egyik bográcsban pörköltet, a másikban pedig babgulyást főztek. Az illatok kavalkádja szinte odavonzotta a felállított sátorokhoz az éhes, május első napját ünneplő sokaságot. Az asztalokon a pogácsák több fajtája (túrós, sajtos, töpörtyűs) a pillanatnyi éhséget csillapította.  Üdítő, bor, egy kis sör is előkerült, hiszen eme itókák elmaradhatatlan kellékei egy ilyen népünnepélynek. Ja, meg egy kis sajátfőzésű pálinka a maga selymes szilvás, barackos illatával. A "Kultúrmaffia" névre hallgató csapat nagy kondérban különleges paprikás krumplit főzött. Igen finom volt, de a két Kriszti, anya és lánya nem árulták el a fűszerezés titkos receptjét.

Volt rendőrségi bemutató is. Be lehetett öltözni rohamöltözékbe, pajzs, sisak és ami kell még mindehez. A kicsik pedig önfeledten élvezték a ni – no sziréna hangját.

Marika fűzfavesszőből készített autókat, hajókat, kis kosárkákat mutatott és kínált. Egy másik kézművesnél lehetett sásból kardot, lovat készíteni a gyerekeknek, vagy szívet fonni, ahogy a polgármester asszony is kipróbálta kézügyességét. Az ugrálóvár nagy siker aratott a kicsik körében.

A teremfoci bajnokságot Cseppen Dezső szervezte meg. A négy csapat sportszerűen küzdött ezen a napsütötte délelőttön.

A fent felsorolt erények birtokában, a MAJÁLISI FŐZŐVERSENY nemes küzdelmében valamennyi csapat, finom, ínycsiklandozó étkeivel derekasan helyt állt.

Délután két óra környékén, egy sűrű záporeső szakította meg a vigadalmat. Ennek a háromnegyed órás esőnek arany értéke volt, így május első napján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!