Sárosd és Seregélyes is helyszínt ad egy újító programnak

2024.05.09. 11:00

Nem lehet elég korán rászokni az egészséges ételekre

Hazánk húsz általános iskolájában – közöttük a Fejér vármegyei Sárosdon és Seregélyesen – országosan ötezer kisdiák részvételével indul program a helyes táplálkozás érdekében. A felmérések ugyanis nem adnak okot arra, hogy ne tegyünk semmit gyermekeink egészsége érdekében.

Tihanyi Tamás

Rozi már tudja, hogy nem lehet elég korán megtanulni a helyes táplálkozás alapelveit

Fotó: feol.hu

A Mentor Palánták Kortárs Oktatási Program jellegzetessége újszerű módszerében rejlik, hiszen közel azonos életkorúak adják át egymásnak az egészséges és fenntartható táplálkozásról szóló tudást. Dietetikus hallgatók készítik fel a kiválasztott hetedikes diákokat, akik aztán kis társaiknak adják tovább az Okostányér elnevezésű hazai táplálkozási ajánlás alapelveit. (Az ajánlás – készítői szándéka szerint – egy „tányéron”, azaz egy kördiagrammon közérthetően és látványosan mutatja be, hogy a nap során az adott élelmiszertípusokból milyen arányban kellene fogyasztani.) A kezdeményezést egy egészségügyi és kozmetikai szerekkel kereskedő multinacionális cég támogatásával, a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együttműködve valósítja meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Bőven van miről beszélni és tenni a kedvező irányú változások érdekében. Az adatok szerint a magyarországi iskolások 21 százaléka nem eszik naponta zöldséget, 34 százaléka pedig nem majszol el egyetlen szem gyümölcsöt sem, miközben az ajánlás szerint napi ötször lenne a legjobb ezt megtenni, és az elfogyasztott élelmek felét ennek a két élelmiszerfélének kellene tartalmaznia. Ezzel szemben ráadásul a fiatal tanulók 42 százaléka naponta iszik üdítőt és az iskolásoknak csaknem a fele hetente legalább egyszer gyorsétteremben ül, nyilvánvalóan egészségtelen hamburgereket és egyebeket pusztítva. Márpedig a szakemberek szerint a gyermekkorban kialakuló étkezési szokások döntő szerepet játszanak felnőtt korban, ráadásul a rossz beidegződések tovább öröklődnek. A betegségek megelőzése életeket ment: a fiatalok egészséges életmódra nevelése tehát nem csak az egyén, hanem a jövő Magyarországa miatt is lényeges.

Ilyen az Okostányér, amely azt mutatja, hogy a nap során az adott élelmiszertípusokból milyen arányban kellene fogyasztani
Fotó-illusztráció: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Mentor Palánták Program során a tudnivalókat egymástól tanulják el a fiatalok, kihasználva, hogy legtöbbjük hajlamos inkább a kortársaira hallgatni, mint egy felnőttre. A mostanában bevezetett módszer lényege, hogy erre felkészült dietetikus főiskolás hallgatók oktatják és támogatják majd azokat a hetedik osztályos diákokat, akik aztán az ismereteiket nagykövetként adhatják át a többieknek. Az egészségnevelő program tehát a dietetikus hallgatók és a tanulók részvételére építve kívánja az egészéges táplálkozásra vonatkozó tudást könnyen befogadható, élményszerű formába önteni. A fejleményekről és a tapasztalatokról a vármegyei helyszíneken járva számolunk majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában