Néma főhajtás

2024.05.09. 14:10

Csendes megemlékezések Székesfehérvár-szerte (videóval, galériával!)

A hagyományokhoz hűen néma koszorúzásokkal emlékeztek meg a II. világháború európai befejezéséről Székesfehérváron. Az Európa-nap alkalmából Székesfehérvár több pontján szervezett közös tiszteletadást a világháború több mint 60 millió áldozataira megemlékezve a város és a megyei önkormányzat.

Kecskés Zoltán

A világégés európai befejezése emlékeztek a Városháza téren is.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az európai hadszíntéren 1945. május 9-én ért véget a második világháború borzalmai a németek feltétel nélküli kapitulációjával. Ez a nap azonban a Schuman-nyilatkozat évfordulója is. E nyilatkozatában – amelyet az Európai Unió kialakulásának egyik alappillérének tartunk – Robert Schuman francia külügyminiszter új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára (1950. május 9.) annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Sajnos a szomszédunkban dúló háború miatt jelenleg közvetlen közelről érezhetjük a béke fontosságát, törékenységét. 

Csütörtökön az Európa-nap alkalmából szervezett közös, néma koszorúzások a Béke téri orosz katonatemetőben és a Sárkeresztúri úti Szentlélek katonatemetőben kezdődtek, majd a Városház téri II. világháborús emlékműnél folytatódtak, ahol a harcokban bombatalálatot érő Ciszterci templom harangja nyugszik. A déli harangszót követően a néma főhajtást a katonaság díszszázadának vezényszavai kísérték, ahol Székesfehérvár és Fejér vármegye vezetői, országgyűlési képviselői és politikusai közösen rótták  le kegyeletüket és emlékezett meg a több mint 60 millió áldozatot követelő II. világháború európai befejezéséről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában