Tour de Hongrie

2024.05.09. 16:30

Körbehorgolt biciklikkel várják a kerékpárosokat Gyúrón! Láttak már ilyet?

Gyúrón azóta készülnek a Tour de Hongrie kerékpáros mezőnyének fogadására, amióta tudják, idén áthalad a településen a verseny útvonala. A legnagyobb dobásuk talán az a két, körbehorgolt színes kerékpár, amelyek nem csak a verseny idején díszítik majd a falut.

Borsányi Bea

A kerékpárok a versenyt követően is a falu díszei maradnak

Fotó: Hársfalvi Mária

A fürgeujjú-szorgos kezű gyúrói nyugdíjas asszonyok munkáiról, melyek méltán váltak a község egyik szimbólumává és amelyek közül több már a falun kívül is megtalálható, mi is írtunk már. Nem is egyszer. Ám ezúttal sem mehetünk el szó nélkül az újabb alkotás előtt. Vagyis, hogy éppen úgy igaz: szóhoz sem jutottunk a két, körbehorgolt kerékpár láttán, amelyek a héten készültek el. A körbehorgolt fatörzsek után itt vannak hát a színes, vidám, puha tapintású biciklik! – Először csak egy kerékpárt terveztek az asszonyok feldíszíteni, de mivel érkezett egy másik kerékpár-felajánlás is, illetve annyi horgolmány készült, hogy „túllőttek” a célon, így végül mind a kettő színes ruhába bújhatott – mondta el Hársfalvi Mária, művelődésszervező, akitől azt is megtudtuk, az egyik horgolt bicikli a Rákóczi-Kossuth utca nagy kanyarba kerül, míg a másik a posta előtti játszótérhez. A kerékpárok aztán a versenyt követően is kint maradnak az út mellett. 

A Gyúrói Alkotókör legújabb munkája ismét látványosra sikerült
Fotó: Hársfalvi Mária

Hogy mit horgolnak körbe a nyugdíjas alkotókör tagjai legközelebb? – Már korábban felvetődött, hogy a játszótér egyik fáját öltöztetik fel, de időközben a kerékpárok „beelőztek”. A nyár folyamán azonban a kiszemelt fa következik – árulta el a művelődésszervező. Arra vonatkozóan, hogy azután mit horgolnak körbe, még nincs konkrétum, de ötletek mindig vannak, ráadásul a már kint lévő horgolmányokat néhány évente fel is kell újítani, hiszen a napsugarak és az időjárás viszontagságai megviselik a fonal-alkotmányokat. Azt pedig már tapasztalatból tudják, hogy mosni ezeket a hatalmas „takarókat” nem lehet, ugyanis nem csak kifakulnak az évek alatt, de sokszor el is vékonyodnak, így széteshetnek a vízben. Egy szó, mint száz: a gyúrói asszonyoknak biztosan akad horgolnivalójuk az elkövetkezendő időszakban is! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában