Állatvilág

2017.02.10. 17:03

A daganat olyan, mint a rossz és a rosszabb szomszéd

Székesfehérvár - Az állatorvos most elárulja, legrosszabb esetben mi várható egy daganat esetén.

S. Töttő Rita

– Jellemzően az érintett szerveket, melyekből az áttétek miatt egyre több lesz,  átépíti, működésében zavarja, a szöveti szerkezet szabálytalansága miatt életveszélyes vérzések keletkezhetnek, a szervek ürege megnyílhat, térszűkítő folyamtok miatt szomszédos szervek összenyomódhatnak – sorolja a szakember.

Sajnos az ismert mondás is felrémlik ilyenkor: „meghalni semmiség, de a fájdalom komoly dolog". A rosszindulatú daganatos betegségek általában nem gyors és szenvedés nélküli pusztuláshoz vezetnek – amennyiben az állatokat kiszolgáltatjuk a kórfolyamtoknak. Bár az élőlények élete előbb-utóbb mindenképpen véget ér, az élet minősége és a pusztulásuk formája, az ezt kísérő szenvedés mértéke meghatározó mértékben a gazdán múlik. A legjobb indulatú daganat is csak kb. olyan jóindulatú, mint egy szomszéd, aki a parkosított közös udvarból egyre nagyobb és nagyobb részt kerít le a saját sertés óljai számára. A rosszindulatú (daganat) szomszéd valóban rosszabb, mert az nem keríti le, hanem engedi a disznókat szanaszét futni, sőt egy lapátnyi vagy talicskányi trágyát még képes, és áthoz a mi hálószobánkba is. Hasznos daganat tehát nincs.

A kezelési lehetőségek is ennek megfelelőek, legjobb megszabadulni tőle. Ahogy a mesékből is tudjuk: a rák és az olló összetartoznak. A házi kedvenc állatainknál ez megfelel a kezelések ökölszabályának is. Vagyis amennyiben lehetséges, egy rossz indulatú daganatot teljesen ki kell metszeni, el kell távolítani, aminek hatékonysága nagyban függ a kór pillanatnyi állásától, de egyéb körülményektől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!