Bulvár

2017.04.17. 17:05

Háború kutyások és nem kutyások között

Székesfehérvár- Állandó kertvárosi problémaforrás a kutya. Öreghegyen összefognak a békés együttélés eléréséért.

FMH-információ

Hiába kézenfekvő, hogy egyfelől az értékek biztonságban tudása, másfelől a családtagként kezelt kutyusok szeretete miatt, a házakhoz udvaron csaholó kutyák is tartoznak, ez folyamatosan feszültségeket okoz a lakók között. Östör Annamária önkormányzati képviselő munkája során gyakran tapasztalja azt, hogy háborúkat vívnak egymással kutyások és nem kutyások.

A kutyapiszok, az éjszakai ugatás, az állatok nem megfelelő elengedése is gondot okoz. A tavaszi párzási időszakban az ösztöneikre hallgató ebek különösen rafinálttá válnak, ha arról van szó, hogyan találják meg a kerítések kisurranásra alkalmas réseit.

Öreghegyen e tavasszal megoldási javaslatot tesznek a permanens ellentét kezelésére. Ennek első hulláma a párbeszéd, a probléma kibeszélésének felkínálása. Április 18-án, vagyis ma kora este 18 órakor kezdődik Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő programsorozata a Fiskális úti Öreghegyi Közösségi Házban.

Nyakas Gábor és kutyája, Östör Annamária önkormányzati képviselő és Kiss Dorottya igazgató Fotó: Molnár Artúr

Az első, áttekintő előadást a közeljövőben két újabb foglalkozás követi, vagyis külön napon foglalkozik majd a szakember a kutyatartók, illetve a kutyáktól tartók csoportjával.

A kutyásoknak Nyakas Gábor órái segíthetnek abban, hogy még felkészültebben, tudatosabban bánjanak a házőrzőkkel, a nem kutyások pedig az új ismeretektől felvértezve jobban kiismerhetik a kutyák jelzéseit, reakcióit.

Az interaktív alkalmakra ezúttal kutyákat nem várnak, de témaötleteket annál inkább, hiszen a cél az, hogy az itt élők konkrét problémáira találjanak megoldást. Ha a résztvevők úgy kívánják, folytatása is lesz az első három foglalkozásnak.

A programot felvezető sajtóeseményen Kiss Dorottya a Fanta Villaként is ismert közösségi ház részéről arról beszélt, hogy egy közösségi ház életéhez hozzátartoznak az ilyesfajta fórumok. Nem kizárólag a kulturális események szervezése a feladatuk, hanem az is, hogy teret adjanak az itt élőknek közös ügyeik átgondolására, az együttes megoldáskeresésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!