Elhunyt a gyűjtő, Moskovszky Éva

FMH - Életének 85. évében elhunyt Moskovszky Éva, kultúrtörténész, játéktörténész és gyűjtő, aki 1998-ban Székesfehérváron helyezte letétbe gyűjteményét.

Fejér Megyei Hírlap

Moskovszky Évát a  legjelentősebb és a legegységesebb hazai magántulajdonú játékgyűjtemény tulajdonosaként tartották számon. Amikor letétbe helyezte Fehérváron fantasztikus gyűjteményét, úgy érezte, végre méltó otthonra lelt a különleges játékvilág. A  Fehérvári Babaház létrejötte igazi sikertörténet: hiszen messzeföldön híressé vált.
A bababirodalom darabjait - a szebbnél szebb porcelánfejű babákat, az apró szobákat és konyhákat, a  kicsi edényeket, a míves, mini bútorokat -, még Moskovszky Éva édesanyja, Auer Erzsébet kezdte el gyűjteni. Éva néni mindig óriási szeretettel beszélt a családjáról, a gyűjtemény kialakulásának históriájáról. Ő egyfelől  segítette az édesanyját a gyűjtésben, másfelől művészettörténetet tanult, és a játékok történetét is kutatni kezdte. Mindent tudott a babákról is, de főként a  kocka- és társasjátékok ősi története érdekelte. Ebből a témából doktorált, kutatásainak eredményeit pedig Sors és játék - a táblás játékok eredete címmel könyvben foglalta össze. A Fehérvári Babaházban  minden esztendőben - Éva néni születésnapján - játéktörténeti konferenciát is rendeztek. De ilyenkor mindig Éva néni nyújtotta át a legszebb ajándékot  a hallgatóságának. Ragyogóan mesélt, és mindig  újabb játéktörténeti adalékkal, izgalmas históriával szolgált...     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!