Életmód

2014.10.04. 09:55

Halas pedikűr

Különlegesen bizsergető érzés és még a természetet is segítjük, ha halpedikűrrel szépítjük a lábunkat.

S. Töttő Rita

Kellemes hőmérsékletű a víz az akváriumban, ebbe kell belelógatni a lábat a pedikűrhöz. A vízben apró, aranyos kis halacskák sorakoznak, és száguldanak azonnal a lábfej felé, amint a közelükbe ér. Itthon ez még ma is különleges módja az elhalt hámsejtektől való szabadulásnak, de a székesfehérvári Csutiné Rita úgy döntött: megismertetik a halpedikűrrel azokat, akiket érdekelnek a természetes megoldások.

Ez a halacska egyébként Dél-Törökország és Észak-Szíria part menti folyóiban honos, már évszázadok óta ismert, sokan garra rufaként vagy doktor halként ismerik. Teljesen ártalmatlan halak, étlapjukon algák és planktonok szerepelnek, azonban a magas vízhőmérséklet miatt, amit ők igényelnek, ezek a tápanyagok ritkán fordulnak elő az élőhelyükön. Ez szoktatta őket a vízben fürdőzők elhalt bőrének fogyasztására.

A bőr csipegetése közben a halak egy különleges enzimet választanak ki, amely elősegíti a bőr regenerálódását. Ez az enzim a dithranol, amely több gyógykészítményben is megtalálható - áruja el Rita. A halak, mint kiderült, eltávolítják az elhalt hámsejteket, a pórusok eltömődéseit feloldják, ezáltal javul a vérkeringés is.

- Amellett, hogy puhává, simává varázsolja a bőrt a lábon, lábszáron vagy a kézen, stimulálja az akupunktúrás pontokat, relaxáló hatású, oldja a stresszt és a görcsös izomcsomókat - sorolja előnyeit Csutiné. A kezelés persze egyáltalán nem fájdalmas, mivel a halaknak nincs foguk. A műveletet finom bajuszuk segítségével végzik, ráadásul nem érintik meg az egészséges bőrt.

A halas terápiáról már bebizonyosodott, hogy hatékony eredményeket lehet elérni különböző bőrproblémáknál, mint amilyen a pikkelysömör, az ekcéma és a száraz bőr. A higiéniát a technika, a steril víz és a kötelező fertőtlenítő lábfürdő garantálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!