Életmód

2016.02.08. 10:00

Mikor jön el a házasság ideje?

Felelőtlenség fiatalon megházasodni? Egyáltalán létezik ideális kor, amikor már bátran állhatunk az oltár elé? Fiatal házasokat és a párkapcsolati szakértőt is kérdeztük a témáról.

Laci Patrícia

Mától indult el a házasság hete. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család értékeire, emellett a szervezők segítséget szeretnének nyújtani az esküvőre készülő pároknak. Az a tapasztalat, hogy mostanában kitolódott a házasságkötések ideje. Ám ennek ellenére jócskán akadnak olyan párok is, akik már egészen fiatalon összekötik az életüket.

– Mindig is úgy terveztem az életemet, hogy fiatalon házasodom meg. A szüleim és a nagymamámék is korán egybekeltek. Emellett teherbe is estem a páromtól, akivel ugyan nem voltam együtt olyan hosszú idő óta, de már terveztük, hogy pár év múlva megesküszünk – mesélte Turániné Polyák Zsuzsanna, aki 22 évesen ment férjhez, s állítja, ez volt élete egyik legjobb döntése.

Mikoláné Fekete Mária és párja, Mikola Péter szerelme a középiskolában bontakozott ki. A fiatalok négy év együttlét után döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket.

Mikoláné Fekete Mária és Mikola Péter 2012-ben kötötték össze életüket, azóta is boldog házasságban élnek

– Soha nem volt a fejemben a férjhez menés gondolata, sőt, a kapcsolatunk elején sokszor hangoztattam, hogy nem leszek senki felesége, de végül Mikoláné lettem. Ráadásul az esküvőnkön már a 10 hónapos kislányunk is ott volt – mesélte Mária, aki másfél év együttjárás után lett nyitott a házasságra. A szerelmesek eljegyzését a családtagok nagy örömmel fogadták, de voltak olyan ismerősök, akik le akarták őket beszélni:

– A barátaim között akadt, aki megkérdezte, biztos vagy a házasságban ilyen fiatalon? A kérdés jogosnak tűnt, hiszen 22 évesen kértem meg Marcsi kezét – mondta Péter.

Máriának is azt tanácsolták, hogy élje ki magát, hiszen tinédzserkora óta egy párt alkot a fiúval, de a lány figyelembe sem vette ezeket a javaslatokat:

– Minek rúgjam fel azt, ami működik? Ez életem legnagyobb hibája lett volna.

Mária szerint fontos, hogy megfontolják az esküvőre készülő fiatalok a szándékaikat:

– A házasság komoly dolog, ezért jól át kell gondolni, kivel köti össze az életét az ember. Viszont nagyon lényeges, hogy ne akarjanak rögvest kiszállni a kapcsolatból, ha netán egy akadály eléjük gördül, hiszen a „jóban és rosszban” fogadalmat meg is kell tartani. Persze nálunk is adódtak olyan napok, amelyek nem igazán voltak tökéletesek, de nem adtuk fel.

Többen azt gondolják, hogy a fiatalok olykor felelőtlenül mondják ki az igent az oltár előtt, és ráadásul óriási rizikóval jár:

– Én nem házasodnék meg fiatalon. Szerintem ez nagyon kockázatos. Megbízható párt sem egyszerű találni manapság. Gyakran hallani, hogy az egyik fél hűtlenkedik, csalja a másikat. Megesik, hogy állandóan vitáznak, a végén pedig elválnak – mondta el a véleményét Kovács Ramóna középiskolás tanuló.

Ruff Nikoletta mediátor és párkapcsolati szakértő szerint nem lehet meghatározni, hány éves kortól házasodhatnak össze az emberek:

– Minden kapcsolat egyéni, ezért az igen kimondását nem lehet korhoz kötni. Az esküvő legideálisabb időpontja az, amikor a szerelmespár mindkét tagja elérkezettnek látja az időt erre.

A szakértő szerint mind a két félnek muszáj dolgoznia a kapcsolaton, ha pedig olyan komoly konfliktusok vannak, amelyek már a váláshoz vezetnének, tanácsos szakemberhez elmenni, mert ő külső szemmel olyan problémaforrásokat is megtalálhat, ami a pároknak nem is tűnt volna fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!