Enying

2016.11.24. 21:45

Játékok a jövőnek - Egymillió forintért vásárolhattak fejlesztőeszközöket

Enying - A koraszülöttek napja alkalmából tartott játékos délutánt a Lurkó Kuckó Egyesület és a megyei pedagógiai szakszolgálat enyingi tagintézménye. Az eseményen a korai fejlesztést segítő eszközöket is átadtak.

Házi Péter

Miklósa Erika opera-énekesnő volt a fővédnöke az enyingi művelődési házban megrendezett családi napnak, amelyen a résztvevők megismerkedhettek a koraszülöttek, sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztéseit segítő eszközökkel is. A tizenkét aktív taggal dolgozó Lurkó Kuckó Egyesület idén alakult meg azzal a céllal, hogy a gyermekek és családjaik számára nyújtson aktív segítséget, támogatást.

- Az Enyingi járásban havonta 30-35, öt év alatti, fogyatékkal élő, koraszülött kisgyermek kap egyéni szükségleteit figyelembe véve speciális terápiát, ellátást. Várhatóan 2017 januárjától ugrásszerűen megnő ez az igény, mert akkor lép életbe a törvény, amely alapján a védőnők a szülők bevonásával rendszeres és korszerű szűrővizsgálatokat végeznek a hét év alatti gyermekeknél. Így a fejlődésükben veszélyeztetett gyermekeket a mostaninál hamarabb fel lehet majd ismerni - mondta László Péterné, az enyingi szakszolgálat vezetője, egyben az egyesület elnöke, aki nem csak szakemberként, de érintett szülőként is segíti a munkát. 20 éve neveli koraszülött, fogyatékkal élő, autista fiát, így több szempontból is látja, milyen nehézségekkel, krízishelyzetekkel kell megküzdeniük a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családoknak.

A Lurkó Kuckó Egyesület vidám családi napot szervezett a művelődési házban: sokan jöttek Fotó: Vörös Roland

Nem véletlenül pályázott az egyesület a Fehérvár Travel Alapítványhoz speciális fejlesztőeszközök megvásárlása érdekében, ugyanis a szakszolgálatnak jelenleg nincs annyi és olyan minőségű eszköze, amelyek segítségével magas színvonalon, minden rászorulónak ellátást tudna biztosítani. Az alapítvány támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot, így a közel egymillió forintos támogatást jelképesen ezen a napon adta át M. Somogyi Beáta személyi segítő.

A Vas Gereben Művelődési Ház színháztermét egyébként hatalmas játszóháznak rendezték be, ahol a résztvevők kipróbálhatták a kétszer kétméteres golyófürdőt, az érzékelő ösvényt, a kúszó-mászó szőnyeget, no meg a hupple nevű, félgömb alakú, magyar fejlesztésű eszközt is. Eljött a rendezvényre Mátay Lilla neonatológus a veszprémi kórházból, Simon Gábor, a Szent György kórház főorvosa, valamint Márkus Anita neonatológus a siófoki kórházból. Mindannyian ismerősök már a megyehatáron lévő kisváros szülői számára, így aztán jóízű beszélgetések kísérték a vidám délutánt. Az enyingi posta dolgozóinak hála, minden gyermek kis ajándékot kapott a búcsúzáskor.

Az egyesület tervei között az is szerepel, hogy a most beszerzett eszközök egy részét tartós használatba adnák azon rászoruló családoknak, akik vállalják gyermekük otthoni fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!